eur:
386.41
usd:
357.68
bux:
69053.72
2024. május 14. kedd Bonifác

Gyurcsány: ez "mégiscsak arcpirító disznóság"

A jövőben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter fennhatósága alá tartozik majd minden, az élelmiszer-, növény- és állategészségüggyel kapcsolatos kérdés, illetve a humán egészségügy és a fogyasztóvédelem koordinálása - jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben.

Ezt a döntést az intézményi racionalizáció jegyében hozza meg a kabinet - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő hozzátette: nagy és jogos a felháborodás a lejárt szavatosságú élelmiszerek miatt; a kormány minden elvárható intézkedést megtett.

"Ami itt történt, az mégiscsak arcpirító disznóság" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a fő felelősség azé, aki a csalásokat elkövette.

Kijelentette: nem a tisztességtelenek világához kell alakítani az országot.

"Azt kell mondani, hogy ilyet nem lehet Magyarországon csinálni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Véleménye szerint nem politikafüggő az emberi és üzleti tisztesség.

"Ami intézményesen elvégezhető ebben az ügyben, azt ettől függetlenül a kormány, éppen a korábbiakból kiindulva, megtette és éppen megteszi" - jegyezte meg.

Beszélt arról, hogy a rendőrség létrehozott egy 17 fős nyomozócsoportot az ügyben, és teszi a dolgát.

"Azt kell kérjük a rendőrségtől, azt kell kérjük az igazságszolgáltatástól, hogy segítsen abban az országnak, hogy megvédhessük magunkat" - mondta.

Kitért arra, hogy Magyarországon jogszerűen el lehetne tiltani az ügyvezetéstől azokat a cégvezetőket, akikről kiderült, hogy a közösség érdekeit jelentősen veszélyeztető bűncselekményekben vettek részt. Hozzátette: nem tud olyan ügyet, amelyben a bíróság élt volna ezzel az eszközzel.

Fidesz: a kormány a felelős

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány a felelős az elmúlt hetekben kialakult élelmiszerbiztonsági problémákért, mert "szétverte" a közigazgatást.

Navracsics Tibor közölte: a köztisztviselők nem mernek döntéseket hozni, és az intézményeknek nincs elég pénzük, hogy érvényt szerezzenek a jogszabályban előírtaknak.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke rámutatott arra, hogy az ellenőrző szervek költségvetése folyamatosan csökken: az ÁNTSZ-nek és az Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak az ideinél húsz százalékkal kevesebb pénzből kell gazdálkodnia 2007-ben.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a "fejétől bűzlik a hal".

A társadalom egészétől nehéz elvárni, hogy normákat tartson be, ha az ország vezetői ezt nem teszik - vélekedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×