eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Amit az adótörvényekről tudni kell

Döntött az Országgyűlés az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításairól szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítványokról.

A változtatással bekerült a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe az elemi kár fogalma; a jogszabály meghatározza az igazolás módját is.

Az okmányt biztosítók, mezőgazdasági igazgatási-, illetve katasztrófavédelmi szervezetek állíthatják ki, de elfogadható a károsult által kiállított jegyzőkönyv is.

Az elemi kárral összefüggésben kapott összeg adómentes, a szabályt 2007. február 15-étől kell alkalmazni, az akkortól keletkezett károkra.

Munkáltatói adómegállapítás

A képviselők döntése értelmében ismét lesz munkáltatói adómegállapítás, amelyet az is kérhet, aki az adott évben több munkaviszonyban dolgozott.

Ezt a szabályt már jövőre, az idei jövedelem bevallásánál is alkalmazni kell.

A törvény értelében emelkedik az adómentesen nyújtható étkezési hozzájárulás és az iskolakezdési támogatás összege.Jövedéki adó

Jövedéki jogsértéskor a változtatás szerint csak az úgynevezett kereskedelmi mennyiséget meghaladó esetben kell időszakosan bezárni az üzletet.

Az indoklás szerint a korábbi rendelkezés, amelynek értelmében például már egyetlen doboz adójegy nélküli cigaretta megtalálásakor is legalább 30 napra be kell zárni a boltot, aránytalanul súlyos volt.

A jövedéki bírságot - legalább 100 ezer forintot - azonban mindenféleképpen ki kell szabni.

Segély, családi pótlék

A jövőben csak azok kaphatnak segélyt, akik részt vesznek az önkormányzatok által szervezett közmunkában, a szociális segély összege pedig nem haladhatja meg a nettó minimálbért és emelkedik a családi pótlék is.

Emelkedik a családi pótlék havi összege is: egy-kétgyermekes család esetén 11.700, három-, vagy többgyermekes család esetén gyerekenként 14.900 forintra.

Az elfogadott törvény szerint 2007 január 1-jétől vizsgálni fogják az egyes alapszolgáltatásokat, például a házi segítségnyújtást igénybe vevők rászorultságát.

Közgyógyellátás

Változik a közgyógyellátás rendszere. Ezentúl a jogosultaknak havi 12 ezer forint helyett csak hatezer forint értékben írhat majd fel ingyenes gyógyszert a háziorvos, a további hatezer forint esetében szakorvosi javaslatra van szükség.

Előrefizetős gáz- és villanyórát szerelnének fel a jövőben azokban a háztartásokban, amelyekben kikapcsolták a szolgáltatást.

A törvénymódosítás tartalmazza, hogy a gyermekotthonokban az éves létszám nem haladhatja meg a működési engedélyben rögzített keretet.

Fordítási hiba miatt módosítani kellett a gyermekek nemzetközi örökbefogadásáról szóló 1993-as hágai egyezményt. A jelenlegi fordításban a szokásos tartózkodási hely kifejezés helyett tévesen állandó lakóhely szerepel.Február 15-től minden olyan kamat után fizetni kell járadékot, amelyhez az állam támogatást ad.

A határozat alapján a támogatással a bank számol el.

Az eredeti szabályozás szerint bizonyos állami kamattámogatású hitelkonstrukciók után nem kellett volna járadákot fizetni.

Döntött a parlament arról is, hogy a regisztrációs adó megállapításakor a hatóságnak környezetvédelmi minősítést kell adni a motorkerékpárokhoz.

A közteher mértéke hengerűrtartalomtól függően 20-tól 230 ezer forintig terjedhet. A személyautók esetében avulási táblázatot készítenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×