eur:
390.87
usd:
364.59
bux:
68302.43
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ha nincs szerencséje, jön a súlyos ételmérgezés

Valamilyen károsodás mindenképpen éri az ember szervezetét, ha lejárt szavatosságú élelmiszert fogyaszt - mondta az InfoRádiónak Tóth Gábor élelmiszermérnök. A szakember szerint, ha nincs szerencséje a fogyasztónak, akár maradandó károsodást is okozhat a romlott áru.

Az élelmiszereknél meg kell különböztetni a minőség megőrzési időt és a fogyaszthatósági időt - hívta fel a figyelmet Tóth Gábor.

Az élelmiszermérnök elmondta, hogy a minőség megőrzési idő lejárta után a területileg illetékes megyei állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomás engedélyével csökkent minőségű termékként még forgalomba lehet hozni az élelmiszereket.

Azokat az élelmiszereket, amelyeken a fogyaszthatósági időt határozzák meg, annak lejárta után semmilyen formában nem szabad forgalomba hozni, vagy elfogyasztani, mert súlyos ártalmakat okozhat - hangsúlyozta a Tóth Gábor.

Hozzátettee, hogy az elmúlt napokban a hírekben szereplő romlott élelmiszerek is ebbe a kategóriába tartoztak.

Lejárt termékek fogyasztása esetén, ha szerencséje van a fogyasztónak, különösebb baja nem lesz. Valamilyen károsodás mindenképpen éri a szervezetét, de nem betegszik meg.

Ha nincs szerencséje, akkor súlyos ételmérgezést is kaphat, ami akár maradandó idegrendszeri, emésztőszervi vagy kiválasztószervi károsodást is okozhat - figyelmeztetett a szakember.

Tóth Gábor megjegyezte: sok esetben látszik is a lejárt élelmiszeren, hogy megromlott, de vannak olyan termékek, amelyeknél nem lehet megmondani, hogy mérgező-e. Ez utóbbiaknál van nagy szerepe a hatóságnak, illetve az előállító és forgalmazó erkölcsi hozzáállásának - hangsúlyozta az élelmiszermérnök.

A lejárt szavatosságú élelmiszereket meghamisító cégek nevét és a termékek listáját azonnal nyilvánosságra kell hozni - jelentette ki a törökbálinti élelmiszer-hamisítás kapcsán az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője. Dömölki Lívia szerint szükség van az ellenőrzéssel foglalkozó intézmények egységesítésére is.

Mint mondta: jelenleg több hatóság is foglalkozik ezzel. Mint mondta, a feladatot egy kézbe kellene tenni, az intézményt pedig meg kellene erősíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×