eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A kerekasztal lovagjai: vonják vissza az egészségügyi törvényeket!

Az egészségügyi törvénytervezetek visszavonását követeli a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. A testület szerint a tervezett intézményrendszer nem lesz képes ellátni a feladatait.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal nyílt levélben kéri a miniszterelnököt, hogy kormánya nevében vonassa vissza a parlament elé beterjesztett egészségügyi törvényjavaslatokat.

A levél aláírói arra kérik az állampolgárokat, hogy demokratikus eszközökkel segítsenek megakadályozni a törvénytervezet elfogadását. A testület szerint a törvényjavaslatok sértik az emberek alapvető jogait.

Az Egészségügyi Kerekasztal tagjai szerint a felvázolt intézményrendszer képtelen lesz ellátni a számára meghatározott feladatokat. Ehelyett a jelenlegi intézményi keretek között kellene megoldást találni a problémákra - teszik hozzá.

A testület tagjai úgy látják: a reform rejtett célja a társadalombiztosítás privatizálása, ami súlyos népegészségügyi következményekkel és elháríthatatlan gazdasági károkkal járna.

Hibaként rójuk fel azt is, hogy a törvényjavaslatok megfogalmazásánál nem támaszkodtak tudományos felmérésekre, elemzésekre, valamint nem számoltak a szabályozás várható hatásaival - fogalmazott Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Figyelmeztetés

Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke, a Kerekasztal soros elnöke elmondta: a törvények előkészítése során a jogalkotó sorozatosan megsértette a jogalkotásról szóló törvényt.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal határozatot hozott arról is, hogy a gyógyszertárakban és a háziorvosi rendelőkben a következő szöveget függesszék ki: "Tisztában van Ön az egészségügyben bevezetett törvényi változások Önre háruló súlyos egészségügyi és pénzügyi veszélyeivel? Kérdéseivel forduljon orvosához, gyógyszerészéhez!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×