eur:
389.29
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az áfatörvény átment az alkotmányossági rostán

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a közoktatási és a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló jogszabály egy-egy rendelkezését, összességében azonban nem találta alkotmányellenesnek a jogszabályokat.

Az Ab a közoktatási törvényt módosító jogszabályt vizsgálva megállapította: nem alkotmányellenesek azok a rendelkezések, amelyek lehetőséget adnak a munkáltatónak, hogy a rendes munkaidőn belül, munkaköri feladatként, külön díjazás nélkül kötelezze a pedagógusokat arra, hogy a kötelező óraszámuknál többet tanítsanak.

Ugyanakkor formai okból megsemmisítette a törvény mellékletének egyik rendelkezését. A számítási módszert leíró rendelkezés 2006. szeptember 1-jén lépett hatályba, miközben a szabályozás egésze majd csak 2007. szeptember 1-jén. Ezért azt a kihirdetésre visszaható hatállyal megsemmisítették.

Bihari Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt az előírást az Ab nem alkotmányellenes tartalma, hanem a hatálybaléptetés jogbiztonságot sértő volta miatt semmisítette meg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének beadványát így az Ab elutasította.

Az alkotmánybírák második határozatukban - egy rendelkezés kivételével - alkotmányosnak találták a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló jogszabályokat módosító törvényt.

Az Ab a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény egyik rendelkezését találta alkotmányellenesnek.

A szabályozás alapján minden további körülmény vizsgálata nélkül felmenthető lett volna az, aki szolgálati nyugellátásra jogosultságot szerzett.

A határozat indokolása szerint a rendelkezés azért diszkriminatív, mert lehetőséget teremt a nyugdíjba kényszerítésre.

Az alkotmánysértő szabályt az Ab megsemmisítette, így az nem lép hatályba 2007. január 1-jén.

A testület harmadik határozatában elutasította azt az indítványt, amely az áfatörvénynek azokat a rendelkezéseit támadta, amelyek hatályon kívül helyezték a 15 százalékos áfakulcsot és a kedvezményes termékek listáját.

Az Ab három hónapja döntött úgy, hogy soron kívül tárgyalja a nyáron elfogadott pénzügyi tárgyú jogszabályok kapcsán benyújtott indítványokat - emlékeztetett Bihari Mihály.

Hozzátette: az úgynevezett Gyurcsány-csomagot, amely összesen öt törvényt és törvénymódosítást, valamint egy kormányrendeletet ölel fel, csaknem ötven indítványban támadták meg az elmúlt hónapokban.

A testület eddig hét határozatot hozott. Az Ab korábban alkotmányellenesnek minősítette a házipénztáradóról szóló törvényt, valamint a 2006. évi központi költségvetés céltartalékának felhasználását szabályozó kormányrendelet egyik rendelkezését, ugyanakkor alkotmányosnak találta a hitelintézeteket terhelő járadék, továbbá a nyugdíjas munkavállalókra vonatkozó személyi jövedelemadózás szabályait.

Bihari Mihály hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság az ügyek kiemelt társadalmi súlyára tekintettel úgy szervezte meg a munkáját, hogy minél előbb határozatokat tudjon hozni.

Az indítványokat hat alkotmánybíró kapta meg, akik jelenleg is több mint két tucat határozattervezeten dolgoznak. Az elnök kiemelte: az indítványozók gyakorlatilag a Gyurcsány-csomag valamennyi elemét megtámadták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×