eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Nincs megállapodás a bérekről

Nem sikerült megállapodni az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a versenyszférának jövő évre ajánlandó bruttó béremelés mértékéről. A munkaadók továbbra sem tartják reálisnak a 3,5 - 6 százaléknál magasabb ajánlást, a szakszervezetek viszont 10 százalékot látnak indokoltnak. A kormányzati oldal kész elfogadni a szociális partnerek közös javaslatait. A tárgyalásokat a jövő héten folytatják.

A kormányzati oldal az ülésen támogatta, hogy az iskolakezdési támogatás értékhatárát 20 ezer forintra növeljék, és a munkavállalók adóbevallását elkészíthetik majd a munkáltatók is.

A szakszervezeti oldal többsége nem értett egyet azzal a kormányzati javaslattal, hogy csak egy bizonyos szakmai körben könnyítsék meg a román és a bolgár állampolgárok magyarországi munkavállalását a jövő évtől.

A munkáltatói érdekképviseletek egy része teljesen szabad munkavállalási lehetőséget javasolt a két, januártól már uniós ország állampolgárainak.

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: az erről szóló döntés előtt mérlegelni kell, hogy a munkaerőpiac megnyitása növelheti a munkanélküliséget, illetve csökkentheti a magyarországi béreket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×