eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Felavatták az emlékművet a Felvonulási téren - képgaléria

Budapesten felavatták az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc központi emlékművét a Felvonulási téren. A rendezvényen Sólyom László köztársasági elnök biztonsági okokból nem vett részt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont megjelent a Felvonulási téren.

Az 1956-os központi emlékmű avatásán az '56-os szervezetek képviseletében Bocskai T. József mondott beszédet, és Kosáry Domokos, az '56-os Emlékbizottság elnöke is szólt az egybegyűltekhez.

Az emlékmű leleplezése után Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke azt mondta: nem könnyű időket éltünk, nem könnyű időket élünk, de bírjuk ki a nehézségeket. Mint mondta, a börtönben hajnalonként, amikor hallották a halálraítéltek köszöntését, mind megesküdtek, hogy 56-hoz mindvégig, halálukig hűek lesznek.

A történész az emlékművet a modern művészet szép alkotásának nevezte. Hangsúlyozta, hogy annak megalkotását a fiatal művészekre kellett bízni, ők ugyanis elfogulatlanok, mivel még meg sem születtek 1956-ban.

Bocskai T. József, a Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke elmondta: a forradalom ötvenéves évfordulóján nem ezt várta, és nem tudja, mit szólnának azok a bajtársai, akik a temetőben nyugszanak, vagy azok, akik a Kossuth téren elvéreztek.

Az ünnepség alatt a tömegből többször füttyültek, a kormányfő lemondását követelték. Azt kiabálták: "Gyurcsány takarodj!", illetve "Elkúrtad!".

Mielőtt a miniszterelnök virágot helyezett volna el az emlékműnél, letérdelt és fejet hajtott. Virágot helyezett el többek között Dobrev Klára, a kormányfő felesége, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, az MSZP elnökhelyettese, Demszky Gábor főpolgármester és felesége, valamint Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

Az emlékművet jelképes időpontban, 19 óra 56 perckor, avatták fel, ekkor a téren egy ünnepi harang 56-szor kondult meg.

A Felvonulási téren este tíz órától éjfélig filmvetítés lesz; az érdeklődők a Forradalom 13 napja című alkotást tekinthetik meg. A produkció korabeli híradó- és amatőr felvételek alapján idézi fel a forradalom napjait.

A tüntetők a Felvonulási téri emlékmű-avatás alatt is füttyögtek, illetve motorjaikat bőgették. A leghangosabbak akkor voltak, amikor a miniszterelnök és felesége helyezte el virágait az emlékműnél.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×