eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Pakson megkezdődött a helyreállítás

A Paksi Atomerőműben megkezdődött a 2003-as üzemzavar következményeinek felszámolása - közölte az erőmű tájékoztatási vezetője.

A helyreállítás elkezdődött, a munka folyamatát az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága Energetikai Albizottságának tagjai szerdán a helyszínen tekinthetik meg - mondta Mittler István kommunikációs főosztályvezető.

Pakson 2003. április 11-ére virradó éjszaka radioaktív gázszivárgást észleltek az atomerőmű üzemen kívüli 2. blokkjánál, ahol az éves főjavítás munkálatait végezték. Az üzemzavart a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán először 2. fokozatba sorolták.

Az üzemzavar a technológiai rendszerben, a vízzel feltöltött, úgynevezett 1-es aknában egy ideiglenesen odatelepített zárt tisztítótartályban következett be, amelyben a karbantartás során az elszennyeződött üzemanyag-kazettákat tisztították.

A francia-német tulajdonú Framatome cég által készített tisztítótartály konstrukciós hibája miatt a berendezésnek nem volt megfelelő a hűtése, a kazetták felhevültek, majd a bezúduló hűtővíz hatására darabokra törtek.

Miután a szakemberek víz alatti kamerákkal megvizsgálták a harminc kazettát tartalmazó tartályt és megállapították a roncsolódást, az üzemzavart a korábbi 2-es fokozatról 3-asra emelték.

A későbbiekben az erőmű szakembereinek sikerült helyreállítaniuk a tisztító tartály hűtését, valamint megteremtették az 1-es akna önálló hűtőkörét, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a 2. blokkot 2004 augusztusában újraindíthatták.

Időközben a megsérült mintegy 4 tonnányi urán-dioxid eltávolítására az erőmű pályázatot hirdetett, amelyet az üzemanyaggyártó cég, az orosz TVEL konzorcium nyert meg. A paksi atomerőmű üzleti terve alapján a helyreállítás költségeit 1 milliárd forintra tervezték.

A kiemelés előkészületei évek óta tartanak, legyártották a szükséges eszközöket, szerszámokat, a Dimitrovgrádban elkészített makett segítségével "inaktív" körülmények között begyakorolták a munkafázisokat, amelyeket az orosz szakemberek a paksiak irányítása mellett végeznek.

Az Országos Atomenergia Hivatal szeptember 7-ei engedélye alapján a napokban a konkrét kiemelés is megkezdődött, a befejezés határidejét nem határozták meg, a vezérigazgató közlése szerint az elsődleges szempont a biztonság.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×