eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Véres összecsapások a fővárosban - képgaléria és összefoglaló a tüntetésről

Az egy nappal korábbihoz hasonlóan erőszakossá vált a kedd esti - szerda hajnali tüntetés, amelynek résztvevői továbbra is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelik. A Kossuth téren végig nyugodt maradt a demonstráció, a Magyar Rádió előtt csak egy kisebb csoport gyűlt össze, a Köztársaság térről viszont csak nagy erők bevetésével tudta kiszorítani a tüntetőket a rendőrség. A legádázabb harc a Blaha Lujza tér környékén alakult ki, mintegy ötven ember megsérült.

Kossuth tér

Az esti órákban mintegy 15 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren. A tüntetők áttörték a külső kordont és Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását követelték, miután vasárnap nyilvánosságra került egy felvétel, mely szerint a kormányfő politikustársai előtt elismerte: hazugsággal nyerték meg a választásokat.

"Aki hazudik, az lop is" - skandálta a Kossuth téren összegyűlt mintegy 15 ezer ember Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva. A harmadik napja tartó megmozdulások résztvevői arra szólították fel a gazdákat, a taxisokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

A tüntetők megválasztották a "Nemzeti bizottság" négy tagját, amelynek a demonstrációval összefüggő teendőket kell intéznie, és már be is jelentették a rendőrségen a tüntetés folytatását.

A tüntetők arra készülnek, hogy egész héten maradnak, egyesek péntekre várják az igazán nagy tömeget, ekkor sok vidéki tiltakozót is a fővárosba várnak.

A tüntetők egy csoportja felhúzta a nemzetiszínű zászlót az állami zászló rúdjára.

Éjfél után több csoportban hagyták el a tüntetők a Kossuth teret. "Az ellenség nem itt van!" - ezt a jelszót adták ki a teret elhagyók, utalva a Köztársaság téren kezdődött zavargásokra.

A Köztársaság téren

A Kossuth teret elhagyó tüntetők egy része az MSZP Köztársaság téri székháza elé vonult. A 800-1000 tüntető egy része útközben kövekkel fegyverkezett fel, valamint az egyik sarki ház falaiból szedett ki téglákat.

A rendőrség nem várta meg, hogy a Magyar Televízió székházánál egy nappal korábban kialakult állapothoz hasonló helyzet álljon elő: könnygáz bevetésével feloszlatta a tömeget.

A fiatalok kövekkel, petárdákkal és sörösdobozokkal dobálták a rendőröket, akik visszadobálták a köveket. Több rendőr megsérült, egy operatőrt fejbe dobtak, egy tüntetőt - a távirati iroda tudósítója szerint - az Erkel Színház mögött nagyon megvertek.

Sok autó megrongálódott, a környező utcákban kukák lángoltak.

Bródy Sándor utca

A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete elől gyalogos rohammal szorítottak ki a rendőrök a néhány tucat tüntetőt kedd éjfélkor.

A közszolgálati rádiót fémkordon és körülbelül ötven rendőr, valamint egy vízágyúval felszerelt autó védte.

Blaha Lujza tér

A hajnal legsúlyosabb összecsapás-sorozata a Blaha Lujza téren, valamint a Rákóczi úton alakult ki. A Köztársaság térről kiszorított, valamint a Kossuth térről átvonuló tüntetők itt vetették meg a lábukat.

A tüntetők megpróbáltak szemetesekből és kövekből barikádot építeni, de ezt a rendőrök megakadályozták. A tiltakozók folyamatosan kövekkel, sörösüvegekkel és minden kezükbe kerülő tárggyal támadták a rendőröket.

A rendőrök és a tüntetők macska-egér harcot folytattak, egyszer az egyik, másszor a másik fél nyomult előre, illetve vonult vissza. A tüntetők kirakatokat törtek be, felgyújtottak egy rendőrautót, valamint több szemetest. A 956-os éjszakai buszt megtámadták a tüntetők, és betörték az első szélvédőjét.

A rendőrök folyamatos könnygáz-támadásokkal és lovasrohamokkal igyekeztek visszaszorítani a tiltakozókat.

A rendőrök erőfeszítése végül lassan célt ért, de még hajnali három óra után is folyt a tüntetők kiszorítása a Blaha Lujza térről, valamint a környező utcákból.

A távirati iroda információi szerint 50 ember sérült meg, hatvanat őrizetbe vettek.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Az utolsó másodpercekben nyerte meg a brazilok elleni thrillert a női kézilabda-válogatott

Ki korán kel, győzelmet lel: a magyar csapat ötgólos hátrányból jött fel, és Simon Petra góljával 25-24-re verte a brazilokat a párizsi olimpia csoportkörének második fordulójában.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×