eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Kökény: az elkerülhetetlent akadályozná a Fidesz

Az egészségügyben elkerülhetetlen változtatásokat akarja a Fidesz és Mikola István megakadályozni - jelentette ki Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa.

Kökény Mihály szerint Mikola István nem értette meg a politikai döntések lényegét, hangzatos szólamokkal igyekszik lejáratni a változásokat, de egy szava sincs arról, hogyan akarja a kabinet az egészségügyben a biztosítási elvet erősíteni, hogy biztosítás-felügyelet lesz, és komoly szerkezeti átalakítást hajtanak végre.

A volt egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: elszomorítja, hogy a Fidesz és Mikola István nyilatkozatai arról szólnak, mit miért nem lehet megcsinálni.

"Ezzel mintegy összekacsint mindazokkal - egészségügyi szereplőkkel, állampolgárokkal - és segíteni igyekszik, akik megszokták azt, hogy a változások kapcsán a túlélésre spekuláljanak" - fogalmazott a szocialista politikus.

A pénz kevés

Kökény Mihály szerint két választási lehetőség van: az egyik az, hogy "kényelmetlen, időnként népszerűtlen lépésekkel, de megpróbáljuk fenntartható pályára terelni az egészségügyet, amely képes valóban és érdemben a finanszírozásban a biztosítási elvnek megfelelni és olyan kínálatot tud nyújtani, ami (...) a szükségleteknek jobban megfelel".

A másik lehetőség, hogy "azt mondjuk, hogy nem kell itt változtatni, csak több pénz kell és akkor minden rendben lesz".

Az MSZP szakpolitikusa szerint a szocialista-szabaddemokrata kormány már élt a második lehetőséggel, több százmillió forintot áldozott többletforrásként az egészségügyre, de hiba volt, hogy mindez változatlan struktúrába került.

"Ettől nem lettek elégedettebbek sem az egészségügy szereplői, sem a betegek, azaz érdemben nem befolyásolta az egészségüggyel kapcsolatos közvélekedést" - tette hozzá Kökény Mihály.

Az egyéni felelősség nő

Arról is beszélt, hogy nem teszik fizetősség az egészségügyet, hanem valamilyen módon az igénybevételnél az egyéni felelősséget ki kell fejezni.

Elmondta, hogy a kormány segítséget nyújt a vizitdíj és kórházi díj bevezetéséhez szükséges technikai fejlesztéshez.

"Mikola a meglévő monopol-érdekeket védi"

Mikola István felvetésére, amely szerint meginog a gyógyszerbiztonság, az MSZP szakpolitikusa kijelentette: az emberek érdekeit szolgálja, hogy ellenőrzött helyeken, engedélyezett körülmények között néhány vény nélkül kapható gyógyszert megvehessék pályaudvarokon, bevásárlóközpontokban.

"Amikor Mikola István a gyógyszerbiztonság megingásáról beszél, akkor szerintem csak a meglévő monopol-érdekeket védi" - jelentette ki.

A politikus szerint szó sincs politikai motivációról, csak meglévő igényt elégítenek ki azzal, hogy megszüntetik a kötelező kamarai tagságot. Mint mondta, egyetértenek azzal, hogy az önkéntes szerveződés ereje adja meg ennek a kamarának a súlyát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányülés után bejelentett szinte valamennyi változást a kormányprogram maga is tartalmazta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×