INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tizenhét éve törték át a határt

InfoRádió / MTI
A páneurópai piknik 17. évfordulójára emlékeztek Sopronban és környékén. Szőcs Géza író, a Szabad Európa Rádió volt munkatársa a piknik helyszínén, Sopronpusztán azt mondta: az 1989. augusztus 19-ei esemény debreceni és soproni szervezőit a határtalan Európa ideálja vezette.

Az emlékünnepséget szervező Páneurópai Piknik '89 Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a piknik mindinkább Európa történelmének részévé válik. Magas László hozzátette: ezt jelzi, hogy Németországban, Ausztriában és több japán városban is bemutatták a sopronpusztai eseményekről készített kiállítás anyagát.

A rendezvénysorozaton Katharina Landgraf, a német parlament kormánypárti képviselője frakciója nevében köszönetet mondott a páneurópai piknikért. Úgy fogalmazott: a berlini fal és a keleti blokkot a Nyugattól elválasztó vasfüggöny lebontása a magyarországi események logikus folytatása volt.

Tizenhét évvel ezelőtt Sopron mellett a Német Demokratikus Köztársaság több mint hatszáz állampolgára tört át a magyar-osztrák határon, hogy Ausztriából továbbutazhasson a Német Szövetségi Köztársaságba.

A Páneurópai Pikniket a Magyar Demokrata Fórum debreceni szervezete és a Soproni Ellenzéki Kerekasztal pártjai szervezték, hogy felhívják a figyelmet a vasfüggöny lebontásának szükségességére és népszerűsítsék a határok nélküli, közös Európa eszméjét.

A címlapról ajánljuk