INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A krakkói érsek vezette a Szent Jobb-körmenetet

InfoRádió / MTI
Jóval meghaladta az egymilliót azoknak a magyaroknak a száma, akik aláírásukkal megerősítették, hogy imádságukkal csatlakoznak a nemzet lelki megújulásért meghirdetett idei imaévhez - jelentette be Erdő Péter bíboros, prímás vasárnap Budapesten, a Szent István-bazilika előtt.

Az esztergom-budapesti érsek közölte, hogy a felhívásra eddig összesen 1.396.038 aláírás gyűlt össze, ezeket zárt irattartóban a bazilikában helyezték el.

Erdő Péter kiemelte, hogy nem csak Magyarország területéről, hanem a határokon túlról - még a nyugati világból is - érkeztek aláírások. Megfogalmazása szerint "így, együtt lehettünk elegen, imádkozó magyarok".

Az egyházi vezető az ünnepi szentmise előtti köszöntőjében kiemelte: a nándorfehérvári diadal 550., valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmat ad arra, hogy hálát adjunk megmaradásunkért, levonjuk múltunk tanulságait, megújuljunk hitünkben, reménységünkben, az egyház iránti szolidáris szeretetben.

Nem szabad visszasírni a múltat

Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek szentbeszédében a lengyel és a magyar nemzet barátságáról, valamint 1956-os küzdelméről is szólt.

A krakkói érsek azt mondta, hogy a szabadság a magyar nemzet számára is valósággá vált, de jöhetnek napok, amikor "visszavágyunk olyan idők után, amikor az ellenség csupán külső volt".

Nem szabad visszasírnunk a rabszolgaság napjait - hangsúlyozta Stanislaw Dziwisz.

II. János Pál pápa a kapocs

II. János Pál egykor azt mondta: a magyar nemzet történelmének háza sziklára épült és nem homokra. Szent István házat épített minden magyar számára, arról azonban minden nemzedék maga döntött és fog dönteni, hogy a szentek által felépített ház saját házává válik-e - fűzte hozzá.

Stanislaw Dziwisz arra szólított fel mindenkit: ne engedje becsapni magát az örömök bűvöletével, még ha hozzátartozói, rokonai és barátai "a bűnösök és a pogányok útját választják is", érezze át újra annak a gazdag örökségnek a nagyságát, amelynek neve: keresztény Magyarország.

Szólt arról is, hogy ma a kiengesztelődés ideje van. Mint fogalmazott: a történelem már számtalanszor megmutatta, hogy amikor az ember a kiengesztelődés és egyetértés útjain jár, többre megy, mintha karddal és erővel akarná kieszközölni a békét.

Felszólalása után ajándékként átnyújtotta Erdő Péternek a tavaly elhunyt II. János Pál pápa imakönyvét annak emlékére, hogy a néhai katolikus egyházfő tizenöt évvel ezelőtt járt először Magyarországon és augusztus 20-án Budapesten mondott beszédet.

A vasárnapi szentmisén jelen volt Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök és Mádl Ferenc volt államfő is, valamint Boross Péter volt miniszterelnök is.

Dziwisz vezette a Szent Jobb-körmenetet


A szertartás után a magyar bíboros átnyújtotta a pásztorbotot Krakkó érsekének, megkérve őt: vezesse az idei Szent Jobb-körmenetet.

A menet, amelyben az egyházi intézmények, szerzetesrendek, lovagrendek képviselői mellett az idén is hívők sokasága vonult, az elmúlt évekhez hasonlóan a Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Nádor utca -  Október 6. utca - Zrínyi utca útvonalon haladt.

A körmenet egy részén Sólyom László együtt vonult a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tizenöt családból álló csoportjával.

A címlapról ajánljuk