eur:
390.87
usd:
359.96
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Gyurcsány-csomag: a szegényebb családoknak többe kerül?

A Pénzügyminisztérium egyik jelentése szerint a szegényebb és többgyermekes családok kiadásait jóval drasztikusabban emeli a kormány Új egynesúly nevű programja, mint a tehetősebbekét.

A Magyar Nemzet a Pénzügyminisztérium egyik olyan jelentéséről ír, amely alapján a szegényebbek és a több gyermeket nevelő családok kiadásait növeli a kormány Új egyensúly néven bevezetendő megszorító csomagja. - A jövőben egyre kevesebb pénzből kell egyre többet fizetnünk - tartalmazza a dokumentum. A kiadásnövekedést - ami például a középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra emelése miatt következik be - a legszegényebbeknél 8, a legtehetősebbeknél pedig 2 százalék körülire becsülte a tárca. A költségvetési kiigazítás csökkenti a háztartások jövedelmét is, a legszegényebbekét egy, a legtehetősebb rétegét négy százalékkal - áll a tanulmányban.

A Népszabadság szerint négyszáz nyomozóval kívánja bővíteni ötszáz fős bűnügyi szolgálatát szeptember 15-ig a vám- és pénzügyőrség. Kétszáz nyomozót belső átcsoportosítással és átképzéssel állítanak ki, a többit döntően a rendőrségtől remélik átvenni. A Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozói számára a héten írják ki a pályázatot a vámőrség által kínált munkahelyekre. "Aki akar, mehet" - közölték a rendőrség illetékesei, hozzátéve: a létszámátadásról államtitkári szinten is megszületett a megállapodás a két szaktárca között. A nyomozókkal együtt a vámőrség átveszi mintegy 2500 pénzügyi bűncselekmény folyamatban lévő nyílt és titkos nyomozását is. Körvonalazódik a rendőrség és a határőrség integrációja is. A határőrség az uniós belső határokon beleolvadna a rendőrségbe, azaz, a nyugati és északi határvidéken megszűnne az önálló határőrizet. Az uniós külső határokon - ahol továbbra is fenn kell tartani a mai, sőt esetenként szigorúbb határellenőrzést - a határőrség a rendőrségen belül ugyan, de megőrizné szervezeti önállóságát. A határőrség és a rendőrség kiszolgáló szervezeteit akkor is összevonják, ha a parlament mégsem támogatná az integrációt.

A NAPI Gazdaság azt írja, mintha nem is ugyanarról az országról vagy ugyanarról az évről volna szó, olyan eltérően értékelik az idegenforgalom idei eddigi alakulását az ágazat magyarországi szereplői. Némelyek azt emelik ki, hogy a tavalyi nagy kiugrást hozó első félévhez képest kissé visszaesett a forgalom a fővárosban, mások a németek elmaradását hangsúlyozzák - nemcsak Budapestről, hanem a Balatonról is -, megint mások viszont már a rendkívül jól sikerült júliusra koncentrálnak. A kánikulai hónap mindenképpen kitünő volt a Balaton mellett - mondják a helyi vendéglátósok -, a szálláshelyek úgy megteltek, mint a régi szép időkben.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy egyre jobb üzletnek tűnik Magyarországon a több márkát egyetlen helyen árusító autóláza. Mi sem jelezi ezt jobban, mint hogy egy újabb versenyző, a Cél csoport is beszáll a küzdelembe. Három ilyen központot nyit a következő hónapokban: szeptemberben Székesfehérváron és Pécsett, novemberben a budapesti Soroksári úton kezdi meg működését egy-egy egysége.

A Portfolió.hu-n arról olvashatnak, hogy az elmúlt hetekben valódi össztűz zúdult a Zóna Service konzorciumra a reptéri taxiszolgáltatás miatt. Egyesek szerint túl alacsonyak a díjak, mások pedig már azt is tudni vélik, hogy a cég három hónap múlva úgyis árat emel majd. A cég közben alig néhány napja aláírta szerződését a Budapest Airport Zrt-vel. Veres István, a konzorcium képviseletében azt mondta az online gazdasági lapnak, hogy az egész eljárás nyílt pályázat volt, minden lépésük a nyilvánosság előtt történt. Valami olyasmit szeretnének elindítani Magyarországon, ami új alapokra helyezi majd az egész taxikultúrát. Veres István úgy fogalmazott, egyértelmű, hogy a konkurencia ezt minden eszközzel megpróbálja megakadályozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×