INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A betegszállítás is egészségügyi feladat

Infostart / InfoRádió
Az Országos Mentőszolgálat valóban sokkal többször végez betegszállítást, mint ahányszor életet ment, de a szállítások nagy részében is képzett egészségügyi személyzetre és felszerelésre van szükség a mentőautóban - mutatott rá az InfoRádióban a betegszállítás kiszervezésének kockázatára a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke.

A betegszállítás szakmai szabályait egy miniszteri rendelet tartalmazza, amely szerint a feladatokat mentőkocsival, fekvőbeteg-szállító kocsival vagy ülőbeteg-szállító kocsival lehet ellátni - közölte Toma Lajos.

Ha mentővel kell vinni a beteget, az mindenképpen egészségügyi tevékenységnek minősül. Elképzelhető, hogy az út során valamilyen beavatkozást kell elvégezni, amelyhez szükségesek a mentőkocsiban lévő eszközök és a képzett szakemberek is.

A fekvőbetegek szállításához egy hordágy is kell, és a sofőr mellett egy beteghordónak is be kell ülnie a kocsiba, neki azonban nem kell képzett ápolónak lennie.

Az ülőbetegek szállítása azonban valóban a taxizáshoz hasonlít, itt ugyanis a sofőr mellett plusz személyzetre nincs szükség.

Így igaz az az adat, hogy az OMSZ tevékenységének 70 százalékát a betegszállítás tette ki, ennek azonban 89 százaléka egészségügyi tevékenységet igényel.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk