INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kit érdemes szidni a be nem vált időjárási jóslat miatt?

Infostart / InfoRádió
Hiba volt a várható júliusi időjárásról szóló statisztikai adatokat tényként közölni - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője azzal kapcsolatban, hogy korábban több meteorológus is hideg júliust jósolt, ennek ellenére az átlagosnál is melegebb volt a nyár közepe. Sokan a prognózis miatt nem terveztek nyaralást júliusra, közel sem biztos azonban, hogy a meteorológusokon érdemes elverni a port.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője az InfoRádióban elmondta: a szervezet minden hónapban készít 6 hónapos előrejelzést egy számítógépes modell alapján.

Ez azonban még csak hozzávetőleges információt jelenít meg, és nincs azon a szinten, hogy pontos tervezést tegyen lehetővé.

Dunkel Zoltán szerint több meteorológus - köztük a sajtóban legtöbbet bírált Németh Lajos - úgy interpretálta a hosszú távú előrejelzést, hogy nem lesz meleg nyár, noha tudta, hogy az adatok nem eléggé megbízhatóak.

Sajtóhírek szerint több szállodás perrel fenyeget a hibás prognózis miatt, a meteorológiai szolgálatot ugyanakkor még senki nem kereste meg.

Dunkel Zoltán hozzátette: a szenzációra mindig éhes sajtó csapdájába esett Németh Lajos, amikor a belső anyag birtokában adott nem megalapozott nyilatkozatokat.

Mit mondott Németh Lajos?

Németh Lajos nem kívánt reagálni a kritikára. Nem tisztünk megvédeni, a meteorológus akkori nyilatkozata alapján az inforadio.hu-n készült anyagot olvasva ugyanakkor kitűnik: Németh Lajos felhívta a figyelmet az előrejelzés bizonytalanságára, és kifejezetten óvott attól, hogy valaki ennek alapján tervezze szabadságát.

Íme, az inforadio.hu akkori cikke. (Kattintson a linkre.)


A címlapról ajánljuk