eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gyurcsány a legmegosztóbb politikus

A Szonda Ipsos felmérése szerint Gyurcsány Ferenc osztja meg leginkább az embereket. A miniszterelnök rokonszenvmutatója öt pontot esett júliusban. Az ellenzéki politikusok mutatói nem javultak, a legnépszerűbb továbbra is Szili Katalin házelnök, Sólyom László államfő és Dávid Ibolya MDF-elnök.

A Szonda Ipsos felmérése szerint Gyurcsány Ferenc a leginkább megosztóbb politikus - írja a Népszabadság. A politikusok közmegítélésén még ebben a hónapban is érződött a lakosságot közvetlenül érintő megszorító intézkedések bejelentésének hatása. Ám amíg júniusban minden kormánypárti politikus népszerűségi indexe jelentős mértékben csökkent, addig most csak kis visszaesések voltak. A kivételt a miniszterelnök jelenti, akinek ezúttal öt pontot esett a rokonszenvmutatója, s ezzel a középmezőny szereplői közé került. Aktuálisan nem jelentenek alternatívát a közvélemény számára az ellenzék vezető politikusai sem, az ő pontszámaik sem javultak. A lista élén szoros egymásutánban Szili Katalin, Sólyom László és Dávid Ibolya áll, lényegében közepes értékelésekkel. Gyurcsány Ferenc a 11., Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a 6., az ő népszerűsége az utolsó felmérés óta nem változott.

A Magyar Nemzetből kiderül, az Országos Felsőoktatási Információs Központ adatai szerint az Eötvös Lóránd Tudományegyetem idén is a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, ezt követi a Pécsi, a Szegedi, a Debreceni és a Budapesti Corvinus Egyetem. A legtöbben idén gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkeztek, az első ötben a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció és médiatudomány, a mérnök informatikus és a jogász képzés van benne.

Sok dolga akad az Alkotmánybíróságnak - írja a Napi Gazdaság. A lap információi szerint eddig három beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz az adótörvények júliusi módosításával kapcsolatban. Emellett több szervezet is készíti saját kérvényét, így mire augusztus 20-ával véget ér az AB ítélkezési szünete, akár tucatnyi kérelem is a bírák asztalára kerülhet az ügyben. A taláros testület augusztus 28-án tartja következő ülését.

Ma újra terítékre kerül a januárban teljessé váló havi elektronikus adóbevallás ügye: a két hónappal ezelőtt lezajlott konzultáció folytatásaként a Pénzügyminisztérium illetékesei és a szakmai szervezetek ismét egyeztetnek a megoldandó feladatokról - derül ki a Világgazdaság cikkéből. Közben a május 12-én debütált rendszerrel összefüggésben folyik a mulasztók bírságolása, illetve a januártól az új rendszerbe belépni kötelezettek tájékoztatása. Amelyik adóalany szeptemberig nem esik túl az okmányirodai regisztráción, az felszólítólevelet kap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×