eur:
395.77
usd:
365.84
bux:
73911.76
2024. július 31. szerda Oszkár

Elindult az első két Combino a Nagykörúton

Szombaton délelőtt elindult az első két, szuperhosszú Combino villamos Budapesten, ezzel megkezdődött az eddigi Ganz-villamosok kivonása a nagykörúti vonalról.

A két szerelvény július közepéig csak a hétvégi napokon közlekedik, csak ezután állnak hétköznapi forgalomba.

A világ leghosszabb, 54 méteres egylégterű villamosa darabonként 820 millió forintjába kerül a BKV-nak.

A Moszkva térről utasokkal kigördülő szerelvényen utazott Demszky Gábor főpolgármester, valamint Aba Botond, a közlekedési vállalat vezérigazgatója is.

Átépítések és viták

Az alacsonypadlós, padlófűtéses villamosok vonalán a BKV az elmúlt hetekben - civil szervezetek kritikái közepette - átépítette a peronokat, hogy a mozgásukban korlátozottak és a babakocsis kismamák könnyebben feljuthassanak a járműre. A szellőztetést légbefúvással oldják meg a villamosokban.

A hagyományosan sárga színű villamosokat a Siemens cég gyártotta le Budapestnek, ugyanúgy, ahogy az első szerelvényt is, amely még 1887-ben indult el a Nagykörúton.

A BKV most 40 villamost rendelt a cégtől, a modern szerelvények jövő nyárra váltják ki teljes egészében a jelenlegi Ganz-villamosokat.

A régi villamosok csaknem 3 évtizede szolgálnak

A Ganz-villamosokat 1963 és 1981 között gyártották Magyarországon, összesen 151 szerelvény készült. A járművek csaknem három évtizede, 1978 óta futottak a budapesti Nagykörúton, előtte más vonalakon szállították az utasokat.

A 4-6-os villamos a világ legforgalmasabb vonalai közé tartozik, naponta mintegy 220 ezren utaznak a járatokon.

"A tömegközlekedés nem a szegények szimbóluma"


A főpolgármester nemrég azzal mutatta be a Combino villamost, hogy aki ezzel utazik, az érezheti: "a tömegközlekedés nem a szegények szimbóluma".

Aba Botond cégvezető korábban elmondta: összességében 36 milliárd forintba kerültek az új villamosok. Az üzemeltetésükhöz szükséges infrastrukturális beruházásokra - például a remizek és a nagykörúti peronok átépítésére - 6,1 milliárd forintot fordítanak.

Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban is érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Nyomulnak az oroszok Toreck felé, hatalmas erődemonstráció készül – Híreink az ukrán frontról szerdán

Elesett Pivgyenne tegnap, az orosz katonák hamarosan megkezdhetik Toreck ostromát. Az ukrán védelem Pokrovszk térségében sem stabil: kilométerről kilométerre nyomulnak előre az orosz támadók. Hamarosan megérkeznek Ukrajnába az F-16-os vadászbombázók: a fegyvereket friss hírek szerint Amerika adja hozzájuk. Közben Oroszország szinte az összes hadiflottáját és több száz hajóját összevonó erődemonstrációra készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×