eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Több mint 15 ezer embert bocsátanak el

A közszférában 12.500-zal, a minisztériumokban 2.000-rel, az egyéb igazgatási intézményekben 800-zal lesz kevesebb álláshely - jelentette be a kancelláriaminiszter.

Szilvásy György a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a központi költségvetési intézmények száma 823-ról 598-ra csökken, és kevesebb lesz az államhoz tartozó, közpénzekből működő cégekből, alapítványokból is. Ezek számát 305-ről 249-re csökkentik.

"Mindez pénzben is kifejezhető. Az átalakítások eredményeként az adófizetők pénzéből meg lehet takarítani éves szinten legalább 50 milliárd forintot" - fogalmazott a miniszter.

Szilvásy György beszámolt arról, hogy a kabinet nyolc elv mentén változtatja meg az intézmények működését, ennek megfelelően lesznek például összevonások, megszüntetések, de funkciók átcsoportosítása is.

A kancelláriaminiszter elmondta, hogy három-négy, központi támogatásból működő szervből esetenként egy újat hoznak létre, ezen túlmenően lesznek úgynevezett fejezetek közötti átadások, egyéb racionalizálások, költségvetési szerv nonprofit szervezetté, vagy kft.-vé alakítása, illetve létrehozhatnak közalapítványból, gazdasági társaságból költségvetési szervet.

Újságírói kérdésre válaszolva Szilvásy György a megszűnő intézmények között említette a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatalát, valamint a balassagyarmati, a nagykanizsai és a szombathelyi határőr igazgatóságot.

Mint mondta: a fejezetek közötti átadás többek között kulturális intézményeket is érint, illetve megszűnik az önállósága a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalnak, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatalnak.

Szilvásy György közölte: a fejezeten belüli átszervezéseket azonnal elkezdik, a szakigazgatási szervek összevonását a következő év elejéig végzik el.

Hozzátette: 2006 október elejéig áttekintik a rendőrség, a határőrség, a Rendőrtiszti Főiskola és a nemzetvédelmi egyetem feladatellátását, a racionalizálás lehetőségét.

A politikus elmondta: 2007. január 1-jétől újfent megvizsgálják az állami feladatok rendszerét, a közszolgálati törvények módosítását pedig ugyancsak a jövő év elejéig javasolni fogják az Országgyűlésnek.

Az átalakításokat összegezve Szilvásy György úgy fogalmazott, hogy a cél az állami feladatok csökkentése, a nagyobb hatékonyság megteremtése.

"Alapvetően nem intézmények bezárásáról, emberek elbocsátásáról van szó. Nem lerombolni akarunk valamit, hanem jobbá tenni" - fogalmazott a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×