eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ma kerülnek vissza Sárospatakra a kollégium könyvei

Ma kerülnek vissza Sárospatakra a Magyar Nemzeti Múzeumból a református kollégiumi könyvtár köteteit, amelyeket az idén adott vissza Oroszország.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke elmondta: a 146 könyvből húsz kötetet Pápán, a református kollégiumban állítanak ki ideiglenesen.

Hozzátette: ezek várhatóan decembernek kerülnek vissza eredeti helyükre. A Sárospatakra érkezett könyveket július 14-étől lehet majd megtekinteni eredeti helyükön, egy kiállítás keretében.

Magyarország idén két lépésben - február 22-én és április 20-án - kapta vissza a Sárospatakról 1945-ben a Szovjetunióba elvitt értékes könyveket. Februárban 136-ot, áprilisban pedig 10-et szállítottak vissza Budapestre.

Az orosz Duma 2005. júliusban és decemberben fogadta el, majd 2006 januárjában a felsőház is jóváhagyta a könyvritkaságok visszaadásáról szóló törvényt.

Egy ezután aláírt megállapodás szerint Magyarország - az orosz restitúciós törvény értelmében - 12 millió rubelt (több mint 400 ezer dollárt) fizetett a Lenin könyvtárnak a kötetek úgymond tárolásáért és gondozásáért.

A visszaszolgáltatott sárospataki könyvekből a Nemzeti Múzeumban nyílt kiállítás Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása idején, március 1-jén.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×