eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Igényeljen gázár-támogatást!

Akár 20-30 százalékkal is kevesebb lehet a gázfelhasználása egy háztartásnak, ha megfelelő a ház és a nyílászárók szigetelése. Elsősorban tehát a megfelelő hőszigeteléssel spórolhat az, akinek az áremelések után túl magas lesz a gázszámla - mondta az InfoRádiónak Bartha Judit. A GKI Energiakutató Kft. kutatásvezetője szerint azoknak, akik nem ragaszkodnak a gáz nyújtotta kényelemhez, megoldás lehet visszatérni a fa- vagy szénfűtésre, vagy valamilyen megújuló energiaforrásra.

A GKI szakértője szerint Magyarországon a gázfogyasztók 51 százaléka tartozik az 1.500 köbméter alatt fogyasztók, vagyis azok közé, akiknek 25 százalékkal lesz magasabb a gázszámlájuk.

A középső - 30 százalékos emelkedéssel szembenézők - kategóriájába 34 százalék, a 37 százalékos gázáremelkedés által érintett 3.000 köbméter felett fogyasztók aránya pedig 15 százalék.

Spórolni leginkább a megfelelő hőszigeteléssel lehet, már azoknak, akik ragaszkodnak a gázfűtés jelentette kényelemhez. Õk akár 20-30 százalékkal is kevesebbet fogyaszthatnak egy jó szigetelés mellett - mutatott rá Bartha Judit, megjegyezve: mivel egy ilyen beruházás általában meglehetősen drága, és csak hosszabb távon térül meg, a nyugdíjasok közül sokan dönthetnek úgy, hogy nekik nem éri meg.

Fűtsön fával, vagy szénnel, mint Nyugaton!

Ha tovább emelkedik a gáz ára, akkor egyre vonzóbb alternatívát jelenthet a hagyományos, szén- vagy fafűtésre való áttérés, vagy valamilyen megújuló energiaforrásból származó fűtőanyag használata - tette hozzá a szakember.

Ausztriában például a hegyvidéki falvakban még mindig sokan fával, Németország keleti részén pedig sokan szénnel fűtenek - hozta fel példaként Bartha Judit, aki szerint Magyarország energiamérlegében túlságosan is magas a gáz súlya.

Európában csak azok az országok érnek el ilyen nagy arányú gázfelhasználást, amelyek maguk is gáztermelők, például Nagy-Britannia, vagy Hollandia.

A rászorulókat továbbra is támogatják

A kisfogyasztók mellett a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a súlyos fogyatékkal élőt gondozó családokat is tovább támogatja az állam.

A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum kétszeresét, ami jelenleg 51.600 forint. Egyedül élő nyugdíjasoknál a minimum háromszorosa a határ.

A Magyar Államkincstár augusztus 1-jéig küldi ki az érintetteknek a gázár-támogatásra vonatkozó igénylési lapot, amelyet október 31-ig kell beküldeniük az illetékes önkormányzat jegyzőjéhez. A kompenzáció várhatóan először az októberi gázszámlán jelenik majd meg, augusztus elsejéig visszamenőleg - mondta Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter.

A távfűtésre is lesz támogatás

A távfűtésnél a támogatás október 1. és december 31. között havi 2.500 forint. Ezt a megemelt juttatást automatikusan kapják azok az idősek is, akik korábban jogosultak voltak a támogatásra.

A nagycsaládosokhoz és a súlyosan fogyatékost gondozó családokhoz a gázár-támogatással megegyezően juttatják el az igénylőlapot, amelyet kitöltve szintén az önkormányzathoz kell továbbítani. A kiegészítést pedig majd a családi pótlékkal együtt folyósítják októberben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×