eur:
394.49
usd:
370.24
bux:
65491.71
2024. április 23. kedd Béla

Gyurcsány pénzért megy Frankfurtba

Nem csak a külföldi elemzőket és pénzügyi befektetőket igyekszik csütörtökön Londonban és Frankfurtban meggyőzni Gyurcsány Ferenc a kormány kiigazítási programjáról és a reformokról. A miniszterelnök ugyanis találkozik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank vezetőivel, akiktől autópályák építéséhez remélhet pénzt.

A Világgazdaság információi szerint nem csak a külföldi elemzőket és pénzügyi befektetőket igyekszik csütörtökön Londonban és Frankfurtban meggyőzni Gyurcsány Ferenc arról, hogy a kormány kiigazítási programja kellően erőteljes, és készen áll a reformokra. A magyar küldöttség valószínűleg találkozik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetőivel, akiktől elsősorban az infrastruktúra-fejlesztéshez, azaz akár az autópályák építéséhez is remélhetnek pénzt. A magyar költségvetés egyik kritikus pontja a sztrádaprogram költségeinek elszámolása.

A Népszabadság az új oktatási és kulturális miniszter terveiről közöl összeállítást. Hiller István nem tartja jónak, ha többször változik a miniszter személye egyetlen kormányzati ciklusban, ezért most négy évre tervez. Színházi törvényt készítene, és gyökeresen átalakítaná a kultúra finanszírozását. A miniszter azonnal hozzákezd a külföldi magyar intézetek igazgatóságának átszervezéséhez, a korábbi Monet-tárlat mintájára nagyszabású kiállítást tervez a magyar reneszánsz évében, 2008-ban; Pécs 2010-es Európa kulturális fővárosa-szereplését pedig azzal akarja segíteni, hogy miniszteri koordinátort jelöl ki. Hiller István eltökéltnek mutatkozott abban, hogy átnézzék a háttérintézmények listáját, amelyet alaposan "kigyomlálna".

Szintén a Népszabadság írja, hogy rendőrök részvételére számítanak a madárinfluenza elleni oltóanyag tesztelésében. A kérés a gyártótól a BM Központi Kórházának vezetőjén keresztül érkezett. Eddig még nemigen volt példa arra, hogy gyógyszergyártó cégek klinikai vizsgálataikkal munkahelyeket keressenek meg, hiszen ez tilos. A célzott megkeresést most a fokozott érintettség indokolta, így nem kizárt, hogy a mentők vagy a katasztrófavédelem szakemberei is lehetőséget kapnak az oltóanyag kipróbálására.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy a MÁV-kórház éveken át becsapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat. Az intézménynek most kamatostul kell fizetnie, mert hosszú évek óta jogtalanul milliókkal rövidítette meg az OEP-et - értesült a Magyar Nemzet a kórház dolgozóitól, akik korábban névtelen bejelentést is tettek az ügyben. A gyanú szerint a kórház az OEP-nek is kiszámlázta a menedzserszűréseket végző VIP-ambulancia kezeléseit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×