eur:
395.83
usd:
365.44
bux:
74012.72
2024. július 31. szerda Oszkár

Kormányellenes demonstrációsorozat balról és jobbról

Elszomorító, hogy ugyanaz a nemzedék másodszor él meg egy megrázkódtatással és szenvedésekkel járó kiigazítást - írja Kornai János a Népszabadságban. A közgazdászprofesszor szerint szükség van a megszorító csomag megvalósítására, de azt is megjegyzi: tartózkodni kellene az olyan kijelentésektől, miszerint a már bejelentett csomag most elegendő a kiigazításhoz.

Egyensúly, növekedés, reform

Elszomorító, hogy ugyanaz a nemzedék másodszor él meg egy megrázkódtatással és szenvedésekkel járó kiigazítást - írja Kornai János a Népszabadságban. A közgazdászprofesszor hozzáteszi: ahogy 1995-ben, a Bokros-csomag bejelentése után, most ismét kijelentheti, a program alapgondolataival egyetért, és - az ország érdekében - szükségesnek tartja a megvalósításukat.

A szakember szerint a kiigazítás során rugalmasságra van szükség, hiszen a siker néha kompromisszumokat is követel. "Tartózkodni kellene az olyan kijelentésektől, miszerint a már bejelentett csomag most elegendő a kiigazításhoz; ennél többre biztos nem lesz szükség. Hátha mégiscsak szükség lesz további fájdalmas intézkedésekre?... Az eltökéltséget nem azon méri majd az ország lakossága, a pénzügyi világ és végső soron a történelem, hogy a kiigazítási program 50 vagy 100 tervezett rendszabályát valóban bevezették-e. A teljes és erős hitelességet csak a végeredmény szerezheti meg" - írja Kornai János.

A Balatonnál bottal ütik a haltolvajok nyomát

Nem csak vízben, halban is gazdag a Balaton - írja a Magyar Nemzet a siófoki székhelyű Balatoni Halászati Rt. horgászturisztikai vezetőjére hivatkozva. A sporthorgászok mellett azonban megjelentek a haltolvaj bandák is.

Tavaly több mint huszonöt kilométer hosszú hálót hagytak maguk után a halrabló bandák, amelyek becslések szerint egymilliárd forint értékű halat emeltek ki nagyüzemi módszerrel a Balatonból. A Balatoni Halászati Rt. halőrei tehetetlenek a korszerű eszközökkel és nemegyszer fegyverrel is felszerelkezett bandákkal szemben, amelyek többsége nem Balaton környéki.

Tüntetésdömping a kormány ellen

Az Index arról számol be, hogy az Igazság Napja néven egy hét múlva kormányellenes demonstrációsorozat indul a Parlament előtt. Az akciót a Jobbinfo szerkesztője szervezi, aki aláírásgyűjtést is indított a Gyurcsány-csomag ellen.

A négynapos rendezvényt egy szakszervezeti tiltakozás követi. A Fidesz távol tartja magát a megszorítások ellen szervezett akcióktól, csupán a miniszterelnök szavahihetőségét megkérdőjelező kommunikációval erősíti a demonstrációkat.

Mire kell majd kamatadót fizetni?

A Portfolio.hu arra keresi a választ: mire kell majd kamatadót fizetni? A dolgok jelenlegi állása a szerint az adó mértéke szeptember elsejétől húsz százalék lesz, és nemcsak a klasszikus értelemben vett kamatot, hanem a befektetési jegyekben realizált árfolyamnyereséget is sújtja majd.

Ám a törvénytervezet sokhelyütt nem egyértelmű, valamint várhatóan több módosító indítvány is érinti majd a kezdeményezést.

Szállodai visszaesés várható

A Napi Gazdaság cikke szerint jó nyári szezonra, 70 százalék feletti kihasználtságra számítanak a hazai gyógy- és wellness-szállodák, de a megszorítások már az ősszel jelentősen visszavethetik az éppen emelkedésnek indult forgalmukat.

Akad olyan üzemeltető, amely emiatt már a megtervezett beruházását is visszafogja.

Elnézik a korrupciót a kormányok

A Világgazdaság azt írja, hogy Magyarország élen jár a vállalatok külföldön elkövetett korrupciós ügyeinek feltárásában. Legalábbis ez derült ki a Transparency International értékeléséből.

Magyarországon az elmúlt években majdnem kéttucatszor emeltek vádat olyan ügyekben, amelyekben vállalatokat külföldi állami, önkormányzati tisztviselők lefizetésével vádoltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sántító ember így még nem vívott – elődöntőben a kardcsapat

Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád – a nagy hármas 45-38-ra nyert az olaszok ellen a kardcsapatok negyeddöntőben, s bejutott a legjobb négy közé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×