INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hiába az olcsó gyógyszer, ha nem írják fel

Infostart / InfoRádió
Hiába rendelkeznek ugyanolyan terápiás hatással, Magyarországon mégis ritkán alkalmazzák a szabadalmi idő lejártával forgalomba kerülő generikus gyógyszereket. Ennek oka, hogy a magyar orvosok egy része tájékozatlan, egy másik része pedig megvezethető az olcsóbb gyógyszerek hatásosságát illetően - mondta az InfoRádióban az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója.

Amikor lejár egy gyógyszer szabadalma, és az egyéb, a termék tulajdonjogát védő szabályok, akkor bármely másik cég előállíthatja ugyanazt a készítményt.

Az így előállított generikus gyógyszer pontosan ugyanolyan, mint az eredeti, viszont sokkal olcsóbb, mert nem kell az előállításába invesztált pénzt megkeresni - hangsúlyozta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a generikus gyógyszerekről rendezett konferencián.

Paál Tamás elmondta: amikor az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyenértékűnek és helyettesíthetőnek nyilvánít két készítményt, akkor a beteget probléma nélkül át lehet állítani egyikről a másikra, természetesen a drágábbról az olcsóbbra is.

Felesleges költekezés

A szakember elismerte, hogy ezt sokan vonják kétségbe, szerinte részben hozzá nem értésből.

Ez nem csoda, hiszen ezt a területen alig tanítják az egyetemeken, így az orvosok megvezethetők az eredeti gyógyszert előállító cégek által - tette hozzá.

Paál Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon jelenleg az európai átlagnál jóval kevesebb gyógyszert írnak fel, ez az arány az Egyesült Királyságban 70 százalékos, míg Magyarországon 10-15 százalékos.

Az egészségbiztosítónak ez mindegy, mivel ugyanannyit fizet; a betegnek viszont nem, mert sok esetben a szükségesnél sokkal mélyebben kell a zsebébe nyúlnia - fűzte hozzá az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója.


A címlapról ajánljuk