INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Fekete szerda: jelentős gáz- és áfaemelés

Infostart / InfoRádió
A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus 1-jén - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormányülés után. A kormány egyúttal nem fogadta el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását az áfa emelésével kapcsolatban, hanem továbbra is a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelését tervezi.

Az évi 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1.500 és 3.000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára - jelentette be a gazdasági miniszter.

Az emelés mértékében már szerepel a földgázra szeptember 1-jétől érvényes általános forgalmi adó is.

Az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig - az áfakulcs öt százalékpontos emelését is figyelembe véve - 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára 2006. augusztus elsejétől - mondta Kóka János.

Támogatási feltételek

A gázár támogatásra jogosultak köre a kisfogyasztókon túl a nagycsaládosokkal és a nyugdíjasokkal, illetve azokkal a családokkal is kiegészül, amelyekben súlyos fogyatékossággal élő személy van - közölte a szociális és munkaügyi miniszter.

Kiss Péter hozzátette, hogy ez a kör mintegy 1,1 millió állampolgárt jelent. A kedvezményezetteknek 1.500-3000 köbméter fogyasztás között is ugyanolyan mértékű gázárat kell fizetniük, mint az 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak.

A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum kétszeresét, ami 51600 forint. Egyedül élő nyugdíjasoknál a minimum háromszorosa a határ.

Távfűtés: 18 százalékos emelés

A kormány arról is döntött, hogy a távfűtés ára átlagosan 18 százalékkal emelkedik augusztustól; de a gázárhoz hasonlóan itt is lesznek támogatások, a fűtési szezon kezdetétől.

Akik eddig jogosultak voltak a 2000 forintos árkiegészítésre, automatikusan megkapják a megemelt, 2500 forintos összeget a fűtési időszakban. Az elektromos áram augusztustól 14,5 százalékkal kerül többe.

Áfaemelés: keddről szerdára hátra arc

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kedden még azt mondta: a kormány számára elfogadható az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása, hogy ne a 15 százalékos áfa-kulcsot emeljék 20 százalékra, hanem a 15 százalékost 17-re, valamint a 20 százalékos kulcsot 23 százalékra változtassák.

Ezzel szemben szerdán a kormány az eredeti javaslat támogatása mellett döntött, és továbbra is a középső áfa-kulcs 5 százalékpontos emelését támogatja - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az SZDSZ-en múlt

A szocialista párt által delegált miniszterek szerint elfogadható lett volna az OÉT ajánlása, az egykulcsos adórendszert szorgalmazó SZDSZ elvi okokból elvetette a felső áfa-kulcs emelését, ezért marad az eredeti javaslat - mondta el Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Ennek következtében marad a munkavállalói járulék 1,5 százalékra emelése is, szemben a kedden elhangzottakkal, miszerint ez a közteher maradt volna 1 százalék.

A címlapról ajánljuk