eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fekete szerda: jelentős gáz- és áfaemelés

A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus 1-jén - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormányülés után. A kormány egyúttal nem fogadta el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását az áfa emelésével kapcsolatban, hanem továbbra is a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelését tervezi.

Az évi 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak 25 százalékkal, az 1.500 és 3.000 köbméter közötti fogyasztói rétegnek 30 százalékkal, az efölötti csoportban pedig 37 százalékkal emelkedik a földgáz fogyasztói ára - jelentette be a gazdasági miniszter.

Az emelés mértékében már szerepel a földgázra szeptember 1-jétől érvényes általános forgalmi adó is.

Az ipari fogyasztóknak 12,6 százalékkal, az intézményi fogyasztóknak pedig - az áfakulcs öt százalékpontos emelését is figyelembe véve - 17,6 százalékkal növekszik a földgáz fogyasztói ára 2006. augusztus elsejétől - mondta Kóka János.

Támogatási feltételek

A gázár támogatásra jogosultak köre a kisfogyasztókon túl a nagycsaládosokkal és a nyugdíjasokkal, illetve azokkal a családokkal is kiegészül, amelyekben súlyos fogyatékossággal élő személy van - közölte a szociális és munkaügyi miniszter.

Kiss Péter hozzátette, hogy ez a kör mintegy 1,1 millió állampolgárt jelent. A kedvezményezetteknek 1.500-3000 köbméter fogyasztás között is ugyanolyan mértékű gázárat kell fizetniük, mint az 1.500 köbméter alatt fogyasztóknak.

A jogosultság feltétele, hogy az egy főre jutó havi jövedelem ne érje el a nyugdíjminimum kétszeresét, ami 51600 forint. Egyedül élő nyugdíjasoknál a minimum háromszorosa a határ.

Távfűtés: 18 százalékos emelés

A kormány arról is döntött, hogy a távfűtés ára átlagosan 18 százalékkal emelkedik augusztustól; de a gázárhoz hasonlóan itt is lesznek támogatások, a fűtési szezon kezdetétől.

Akik eddig jogosultak voltak a 2000 forintos árkiegészítésre, automatikusan megkapják a megemelt, 2500 forintos összeget a fűtési időszakban. Az elektromos áram augusztustól 14,5 százalékkal kerül többe.

Áfaemelés: keddről szerdára hátra arc

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kedden még azt mondta: a kormány számára elfogadható az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása, hogy ne a 15 százalékos áfa-kulcsot emeljék 20 százalékra, hanem a 15 százalékost 17-re, valamint a 20 százalékos kulcsot 23 százalékra változtassák.

Ezzel szemben szerdán a kormány az eredeti javaslat támogatása mellett döntött, és továbbra is a középső áfa-kulcs 5 százalékpontos emelését támogatja - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az SZDSZ-en múlt

A szocialista párt által delegált miniszterek szerint elfogadható lett volna az OÉT ajánlása, az egykulcsos adórendszert szorgalmazó SZDSZ elvi okokból elvetette a felső áfa-kulcs emelését, ezért marad az eredeti javaslat - mondta el Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Ennek következtében marad a munkavállalói járulék 1,5 százalékra emelése is, szemben a kedden elhangzottakkal, miszerint ez a közteher maradt volna 1 százalék.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×