eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A Fidesz kitart a Költségvetési Tanács mellett

A fegyelmezett, hiteles, átlátható és ellenőrizhető költségvetési politika kialakítása érdekében javasolja a Fidesz és a KDNP a Költségvetési Tanács felállítását. Ezt a fideszes Varga Mihály közölte az előterjesztés általános vitájának kezdetén a parlamentben.

Az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: az intézmény olyan biztosítékot jelentene a költségvetési politikában, amely korlátozni tudja, vagy megakadályozhatja a felelőtlen kormányzati magatartást.

Hangsúlyozta: a három fős tanács független testületként véleményezné az adott év költségvetési törvényét, tagja lenne az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és egy, az államfő által javasolt szakember.

Az MSZP frakciója nem támogatja a Költségvetési Tanács létrehozásáról szóló fideszes javaslatot - mondta Wiener György, a szocialisták vezérszónoka.

Az MSZP-s politikus azzal érvelt, hogy a javaslat gyökeresen változtatná meg az államberendezkedés egészét, mert az új testület egy alapvető jogától, a költségvetés tényleges, politikai értelemben vett megalkotásának a jogától fosztaná meg a parlamentet.

Domokos László, a Fidesz vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy javaslattal felelősségvállalásra akarják szorítani a kormányt.

Véleménye szerint a Költségvetési Tanács létrehozása több szakértelmet, nyilvánosságot és átláthatóságot eredményez a költségvetési törvény megalkotásakor.

Lakos Imre (SZDSZ) felszólalásában a törvényjavaslatot úgy jellemezte, hogy az "a kampányban elhangzott ígéret kötelező ujjgyakorlatként leképzett törvényjavaslata".

Hangsúlyozta: pártja számára a törvényjavaslat alfogadhatatlan, mert az csorbítaná a parlament jogait.

Herényi Károly (MDF) ugyancsak kijelentette, hogy a fideszes alkotmánymódosító javaslatot pártja nem tudja támogatni.

Mint mondta: az alkotmány elég világosan rögzíti a büdzsével kapcsolatos feladatokat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×