INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Gyurcsány szerint értelmetlen tárgyalni

Infostart / InfoRádió
Kiszivárgott értesülések szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő nem hívja össze az 1999 elején létrehozott Magyar Állandó Értekezletet, mert úgy véli, hogy az eredménytelen lenne. A határon túli magyarok ezért magukban, a magyar kormány kizárásával értekeznek.

A Népszabadság kiszivárgott értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy a "hivatalosan nem hivatalos" megbeszélésen és az azt követő vacsorán Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy nem hívja össze az 1999 elején létrehozott Magyar Állandó Értekezletet, amíg nem remél eredményt tőle. A MÁÉRT, amelyen a legitim határon túli magyar szervezetek és a magyar kormány, illetve a parlamenti pártok vezetői a résztvevők, az utóbbi években nem ülésezett. Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárságról tartott 2004. decemberi népszavazás előtt és után nyilvánosan is úgy ítélte meg, hogy a testületnek nem lehetne érdemi mondanivalója. Az elhidegült légkörben a határon túliak összehívták a maguk külön MÁÉRT-jét is, a budapesti kormány meghívása nélkül.

Hetven gyógyszernek megszűnik a tb-támogatása 2007 januárjától - írja a Magyar Nemzet. Idén július elsejétől viszont kevesebbet kell fizetniük a betegeknek 200-220 orvosságért. Nem tudni ugyanakkor, hogy tervez-e a közeljövőben gyógyszerár-támogatást érintő intézkedést a kormány, ami alapvetően meghatározná a lakosság által fizetett térítési díjakat.

Nincs jó üzenete a tisztességes adófizetők számára az adóamnesztiának - nyilatkozta az Indexnek a kormány "Új egyensúly programja" kapcsán Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. A szakember túlzásnak tartja azt, hogy a kormány az idei 100 milliárd forinttal szemben jövőre 153 milliárd forint bevételt vár az eva kulcsának emelésétől.

A Világgazdaság szerint "spekulatív" besorolást kaphatnak a fejlett országok államkötvényei a demográfiai problémák, a túlzottan gyors elöregedés következtében - hívja fel a figyelmet elemzésében a Standard & Poor's. Magyarországon már csak 10 évig finanszírozható a jelenlegihez hasonló kondíciókkal az államháztartás, azután a költségvetési problémák, valamint az államadósság terhe miatt meredeken romlik majd az állampapírok besorolása.

Nem érdemes magyar részvényt tartani - véli sajnálkozva Koch Zoltán, a Metzler Bank frankfurti alapkezelője a portfolio.hu oldalán. A szakember szerint érdemes reálisan értékelni a helyzetet. A GDP növekedés 2.5%-ra való csökkenése, illetve az 5%-os infláció nem ad okot az optimizmusra, ha a régió más országaival hasonlítjuk össze Magyarországot.
A címlapról ajánljuk