eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormány mint nonprofit vállalat

A kormány szervezeti struktúrájában történt változások majdnem teljes egészében megfelelnek azoknak a javaslatoknak, amelyeket Sárközy Tamás, a közigazgatás reformjáért felelős kormánybiztosként még tavaly tett. "Természetesen az egy szakmai váz volt, amit politikai szempontok alapján nyilván módosítani kellett és módosítottak is" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közgazdász professzor.

Sárközy Tamás hangsúlyozta: egyetért azzal az elvvel, hogy a miniszterek és helyetteseik egyszerre felelnek a politikáért és a szakmáért.

"Nincs külön politika és szakma, hanem szakpolitika van és ezt a miniszter, illetve helyettese képviseli" - fogalmazott a volt kormánybiztos, megjegyezve, hogy ő ugyan más típusú konkrét megoldást javasolt, de ez az elv közös a kettőben.

Nemzetközi trendet követ Magyarország

A közgazdász professzor szerint az üzleti módszerek és az üzleti tapasztalattal rendelkező emberek megjelenésével a közigazgatásban Magyarország egy nemzetközi trendhez csatlakozik, ami 20-30 éve jött be Európába az Egyesült Államokból.

Ennek lényege, hogy mivel az állami tevékenység egyre kevésbé közhatalmi tevékenységet, és egyre inkább közszolgáltatásokat jelent, a nagyvállalatok hatékonysági eszközeit a közigazgatásban is alkalmazni kell.

Változatos összetétel

Az a jó kormányösszetétel, amelyben hagyományos közigazgatók, például Szilvásy György, politikusok, mondjuk Kiss Péter, és üzletemberek, mint például Kóka János, egyaránt vannak - vélekedett Sárközy Tamás.

A volt kormánybiztos megjegyezte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, vagy a kormányzati ellátó központ nem közhatalmi tevékenységek, az tulajdonképp nem más, mint egy nonprofit vállalat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×