eur:
388.83
usd:
361.77
bux:
68587.16
2024. május 8. szerda Mihály

Mindhalálig tandíj

Egy életen át törleszeteni - akár ez is megtörténhet egy végzett orvossal. A jelenlegi adatok szerint ugyanis a képzése 10-12 millió forintba kerül, a diploma megszerzése után viszont a közalkalmazotti bértáblában szereplő legalacsonyabb összeget kapja. Ha bérének 3 százalékát teszi majd ki az "utólagos" tandíj törlesztése, fizethet évtizedeken át.

Akár 10-12 millió forintot is vissza kell fizetniük majd a végzett orvosoknak, ha az új kormány valóban bevezeti 2007-től az "utólagos" tandíjat.

A képzési hozzájárulásnak nevezett összeget attól kezdve kell majd fizetni, amikor a volt hallgató éves fizetése eléri a mindenkori minimálbér havi összegének 40-szeresét. A törlesztő összeg a fizetés 3 százaléka lesz.

Elképzelhető, hogy egyesek egyáltalán nem fizetik vissza az államnak oktatásuk kiadásait - mondta az InfoRádióban Szabó Zoltán, az MSZP oktatáspolitikusa. Ha ma vezetnék be az utólagos tandíjat, akkor annak kellene törlesztenie, aki havonta majdnem 210 ezer forintot keres.

Mint mondta, a javaslat kidolgozói azokra is gondoltak, akik külföldön vállalnak állást. Az államnak lehetősége lesz arra, hogy ott is behajtsa tőlük a tartozásukat, sőt a külföldi munkaadó akár át is vállalhatja az összeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×