INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Gyurcsány bábja lesz az új külügyminiszter?

Infostart / InfoRádió
Sem új stratégiát, sem a külügyi terület erősödését nem várja az új külügyminisztertől Kiss J. László. A külpolitikai szakértő szerint az, hogy a diplomáciai múlttal nem rendelkező Göncz Kinga lesz a külügy első embere, azt valószínűsíti, hogy a miniszterelnök saját kezében kívánja tartani a külpolitikát. Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának volt elnöke ugyanakkor azt mondja: Göncz Kinga megállja majd a helyét új tárcája élén.

A külügyminisztérium már az előző kormányzati ciklusban sem volt elkényeztetett gyermeke a költségvetésnek, sem a rendelkezésére álló forrásokat, sem kompetenciáit tekintve.

Göncz Kinga személye a tárca élén azt jelzi: ez a helyzet nemigen fog pozitív irányba változni - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Kiss J. László.

A Teleki Intézet főigazgató-helyettese szerint Göncz Kingára nagy nyomás nehezedik: tudja-e bizonyítani, hogy rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyekre szükség van egy ilyen poszton.

Szent-Iványi szerint meg tudja csinálni

Szent-Iványi István, liberális EP-képviselő, a magyar parlament külügyi bizottságának volt elnöke azonban megelőlegezi a bizalmat Göncz Kingának.

"Úgy gondolom, hogy meg tudja állni a helyét, én Göncz Kingát nagyon sokra tartom, olyan embernek érzem, aki lelkiismeretesen fel fog készülni erre a szerepre.. ő egy intelligens, európai szemléletű ember, meg tudja oldani a feladatot" - fogalmazott az InfoRádióban Szent-Iványi István.

Európában van, ahol a környezetvédelmi tárca éléről jött a külügyminiszter

A külpolitikában járatos EP-képviselő szerint Európában ráadásul egyáltalán nem szokatlan, hogy olyan külügyminiszter van egy országban, aki más területről érkezik a külpolitikába.

Az InfoRádió hasonló felvetésére, miszerint Nagy-Britannia új külügyminisztere is korábban "civil" tárcát, a környezetvédelmi minisztériumot vezette, Kiss J. László kissé szkeptikusabban reagált, megjegyezve, hogy a környezetvédelemnek rengeteg nemzetközi vonatkozása van, ráadásul angol anyanyelvűnek lenni már önmagában is előnyt jelent a diplomáciai életben.

A miniszterelnök irányítja majd a külpolitikát?

A külpolitikai szakértő egyetértett azzal: az, hogy nem egy markáns, nagy tapasztalatokkal rendelkező szakember lett a külügyminiszter, azt valószínűsíti, hogy a miniszterelnök kívánja irányítani a külpolitikát.

Kiss J. László mindenesetre attól tart: továbbra is adós marad a kormányzat egy megfelelő kül- és biztonságpolitikai stratégia megfogalmazásával.A címlapról ajánljuk