eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Molnár: súlyos, de keveseket érintő kérdés a művi meddővé tétel

Az egészségügyi miniszterjelölt közölte, hivatalba lépése után napirenden lesz a művi meddővé tétel szabályozásának kérdése. Több szakmai szervezet korábban aggályosnak tartotta az alkotmánybírósági döntés miatt kialakult helyzetet.

Az SZDSZ-es egészségügyi miniszterjelölt, Molnár Lajos közölte, hivatalba lépése után megvizsgálja, lehet-e, és ha igen hogyan szabályozni a művi meddővé tételt.

Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben semmisítette meg az egészségügyi törvény azon részét, amely szerint családtervezési célból azok kérhetik a sterilizációt, akiknek három vér szerinti gyermekük van, vagy elmúltak 35 évesek. Júliustól mindkét korlátozás megszűnik. Molnár Lajos szerint súlyos, de keveseket érintő kérdésről van szó.

"Nem szeretném, hogyha valaki visszafordíthatatlan döntést hozhatna, vagy hozna, indokolatlanul. De a törvényeket be kell tartani. Gyorsan meg fogjuk vizsgálni, hogy szükség van-e valamilyen módosításra" - közölte Molnár Lajos.

A Magyar Orvosi Kamara főtitkára, Gyenes Géza korábban azt mondta, szakmai, és nem jogi alapon kellene eldönteni azt a kérdést, hány éves kortól kérhessék az emberek a művi meddővé tételt. Az Orvosi Kamara elnöke, Éger István közölte, előfordulhat, hogy több orvos megtagadja a beavatkozást.

Az Alkotmánybíróság döntése után kialakult helyzet miatt tiltakozott a Szülészeti és Nőgyógyászati szakmai kollégium. A kollégium közleménye szerint lehetnek olyanok, akik az orvosi felvilágosítás ellenére sem gondolják végig, hogy a sterilizáció mivel jár - ha később a nő meggondolja magát, lombikbébi program segítségét kell igénybe venni a gyermekáldáshoz. A szervezet állásfoglalása szerint számtalan lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×