INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Katona Kálmán: az MDF kívülről támogathat egy Fidesz-kormányt

Infostart / InfoRádió
Először nem személyekről, hanem elvekről kell egyeztetni - mondta az InfoRádiónak az MDF országos választmányának elnöke a Fidesz közös miniszterelnök-állításra vonatkozó ajánlatára reagálva. Katona Kálmán hozzátette: adott esetben kívülről támogatnák a Fidesz kormányt.

A politikus szerint példátlan, hogy a Fidesz elvek és főbb értékek egyeztetése nélkül kiválaszt egy miniszterelnök-jelöltet, akiről előzetesen nem is egyeztetett az MDF-fel.

A párt együttműködési feltételeiről az MDF országos választmányának elnöke azt mondta: az a kérésük a minimum, hogy a Fidesz vonja vissza az ígéreteit, és a jelen költségvetési helyzetben mondjanak le a tb-járulék 10 százalékos csökkentéséről.

Azt mi a kampány során vállaltuk, hogy ha az MDF támogatásán múlik egy jobboldali kormány megalakulása, akkor külső támogatóként mindenképpen biztosítjuk a kormányzáshoz szükséges szavazatokat - hangsúlyozta Katona Kálmán.

A politikus hozzátette: ennek az az előnye számukra, hogy
témánként tudnak egyeztetni.

"Túl demokratikus párt"

Katona Kálmán a kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy a Fidesz kevesebb mandátumot szerzett, mint kellett volna; a második forduló előtt zavarodottság van a párton belül, és ebbe bele akarják rángatni az MDF-et.

Azzal kapcsolatban, hogy több MDF-es képviselőjelölt úgy döntött, hogy visszalép, a választmányi elnök azt mondta: az MDF ilyen szempontból túl demokratikus párt; ugyanakkor várják azt a lehetőséget, amikor mandátumaikkal erősíteni tudják a jobboldalt.

De ehhez a Fidesznek produkálnia kell azt a teljesítményt, amit most nem tudott nyújtani - hangsúlyozta Katona Kálmán.A címlapról ajánljuk