eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Öregecskedő feleség és terrorista futballisták - best of Gyurcsány

Másfél éves miniszterelnöksége ideje alatt Gyurcsány Ferenc többször kényszerült magyarázkodásra, félreérthető, túl kemény vagy épp viccesnek szánt kijelentései miatt. Az utóbbi hetekben, a kampány lázában ismét sűrűsödnek az ellenzék által kifogásolt kijelentések.

A legfrissebb hír, hogy Deutsch-Für Tamás fideszes képviselő szerint a miniszterelnök az őt Karcagon kritizálóknak lefelé fordított hüvelykujjal, azaz a "lehető legdurvább" egyezményes kézmozdulattal válaszolt. A politikus ezt egy fényképpel illusztrálta. A kormányszóvivő szerint a Fidesz nagyon mélyre süllyedt, így bővebben nem is magyarázta az esetet.

Van egy ország, van egy ember, van egy program

Alig egy hete emelt kifogást a Fidesz a miniszterelnök legújabb kampányszövege miatt. Az ellenzéki párt a "Van egy ország, van egy ember, van egy program" szlogent kifogásolja, mert ez a Fidesz szerint hasonlít Adolf Hitler 1938-as "Egy nép, egy birodalom, egy vezér" jelmondatára.

Kóbor kutyák

Gyurcsány Ferenc egy szombati MSZP-s kampány rendezvényen is félreérthetően fogalmazott. "Ha valakik kóbor kutyákat kergetnek az utcára, nem az a válasz, hogy mi meg veszett rókákat. A válasz az, hogy begyűjtjük a kóbor kutyákat, és telepre visszük őket" - mondta a miniszterelnök.

Áder János fideszes frakcióvezető szerint, ez nem jelent mást, mint hogy Magyarország miniszterelnöke a vele vitázókat telepre akarja vinni. Az MSZP magyarázata szerint Gyurcsány Ferenc a Magyar Vizsla ügyre utalt vissza kijelentésével.

Az öregecskedő feleség

A miniszterelnök az elmúlt 1,5-2 évben már többször elnézést kért félresikerült mondatai miatt. Még miniszterelnök-jelöltként 2004. szeptemberében csúszott ki a száján Gyurcsány Ferencnek az a mondat, ami miatt 12 női szervezet tiltakozott.

A Magyar Televízió reggeli műsorában ugyanis azt mondta: "Akinek öregecskedő felesége van, az megérdemelne egy fiatalabbat". Később a miniszterelnök azt mondta, bosszantja, hogy ironikus kijelentést tett az öregedő feleségekre.

Nagy a jólét

2004 szeptemberében, az országgyűlés első ülés napján Gyurcsány Ferenc azt mondta, Magyarországon "nagy a jólét". Egy hét múlva elismerte, hogy kijelentése pontatlan és hibás volt.

A holokauszt-megemlékezés

Kellemetlen helyzetbe került a kormányfő a Dohány utcai zsinagógában a holokauszt-megemlékezésen elmondott beszéde miatt is. Ezúttal tárgyi tévedések miatt bírálták a miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc ugyanis a Megváltó által elrendelt sorsról, illetve a Megváltóhoz imádkozó zsidókról beszélt, ami ellentétes a zsidó felekezet hitelveivel.

Terrorista futballisták

2005 januárjában egy nap alatt sértette meg Orbán Viktort és a szaúdi focicsapatot. Orbán Viktornak azt javasolta, hogy "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél". Utólag a miniszterelnök is elismerte, hogy túlságosan keményen és szerencsétlenül fogalmazott.

A szaúdi labdarúgó-válogatottról pedig a következőket mondta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény."

Gyurcsány Ferenc ezen kijelentése diplomáciai vihart kavart: Szaúd-Arábia nem volt hajlandó fogadni Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

A miniszterelnök utólag azzal védekezett: bár lehet, hogy pontatlanul, rosszul és hibásan fogalmazott, egy ilyen kijelentést csak akkor lehet félreérteni, ha politikai intoleranciával, esetleg rosszindulattal hallgatják. Végül mégis elnézést kért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×