eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fidesz-politikusok is tudtak a titkos Postabank-jelentésről?

A stop.hu internetes portál "ismeretlen személytől" származó iratokat közölt a Postabankról szóló konszolidációs jelentéssel kapcsolatban. Az iratok szerint az Orbán-kormány több tagja és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal akkori vezetője is tudott a jelentésről.

1998 nyarán tört ki a Postabank-botrány, amelybe belebukott Princz Gábor, a pénzintézet alapító-vezérigazgatója.

A banknál az akkori könyvvizsgálat mintegy 20 milliárd forintos hiányt állapított meg, amely az év végére máig tisztázatlan okokból 150 milliárd forintra nőtt.

A jogszabályok szerint a konszolidációt követően egy évvel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) vizsgálódni kezdett.

A stop.hu szerint a Kehi akkori elnöke, Sepsey Tamás el is végeztette az elemzést, ennek ellenére máig is titok, hogy miért nőtt 130 milliárd forinttal a hiány.

Túlkonszolidálták a Postabankot?

A portálon február 4-én megjelent egy olyan dokumentum, amelyet a honlap szerint az Orbán-kormány alatt készített a Kehi, és amely szerint a bankot "túlkonszolidálták".

A dokumentum valódiságát mind Sepsey Tamás, mind Stumpf István akkori kancelláriaminiszter kétségbe vonta.

A Népszabadság egy Stumpf Istvánnak tulajdonított levélre hivatkozva arról számolt be, hogy a volt kancelláriaminiszter 2000-ben leállította a Postabank konszolidációjának vizsgálatát.

A Miniszterelnöki Hivatal korábbi vezetője hamisítványnak nevezte a dokumentumot, és perek indítását helyezte kilátásba.

Levél a postaládában

A stop.hu azt írta, hogy péntek reggelre a portál postaládájába egy jelzés nélküli borítékot dobtak, amelyben egy levél és három másik dokumentum volt.

Az iratok a honlap szerint bizonyítják, hogy Sepsey Tamás, Stumpf István, valamint az akkor a Pénzügyminisztérium államtitkáraként dolgozó Varga Mihály, továbbá a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Kövér László is ismerte a Kehi-jelentésről.

A levél írója szerint "valótlanságot állított Sepsey ex-államtitkár úr, aki az Orbán-kormány idején a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt vezette, amikor azt állította, hogy ilyen anyag nem létezik, hiszen amint a fedlapból látható, maga minősítette. Valótlanságot állított Stumpf ex-miniszter úr, Orbán úr kancelláriaminisztere, amikor azt mondta, ilyen jelentéssel nem találkozott, hiszen nulla a valószínűsége annak, hogy államtitkára, Bártfai úr neki ne adta volna át".

A levél szerzője azt írja: "Kérdés az is, hogy miért kapta meg ezt a vizsgálati anyagot Kövér László, az Orbán-kormány titokminisztere, s ha megkapta, miért nem tett feljelentést hivatalból a benne szereplő bűnügyekben."

Veres János vizsgálódna

A Postabank konszolidációjával kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter a parlament utolsó ülésnapján azt mondta: szükségesnek tartja, hogy az állam illetékes szervei ismételten vizsgálják az ügyet.

A Pénzügyminisztérium nem nyilvánított véleményt a honlapon február 4-én megjelent dokumentum hitelességéről, mivel a Postbank konszolidációjával kapcsolatos iratokat titkosították.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×