eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: "nem alakítunk nemzeti számonkérőszéket"

A Fidesz minden lehetséges jogi eszközt felhasznál majd a korrupciógyanús üzletek kivizsgálására, ha kormányra jut. A párt elnöke erről a Heti Válasz című lapnak nyilatkozott.

Nem alakítunk nemzeti számonkérőszéket, de a korrupciógyanús ügyleteket, áron aluli privatizációs tranzakciókat ki fogjuk vizsgálni, és minden lehetséges jogi eszközt felhasználunk, hogy érvényesítsük a közös nemzeti érdeket - mondta Orbán Viktor.

A politikus hangsúlyozta: "ha győz a Fidesz, a magyar szolidaritás alapjára helyezzük a közéletet".

"Fő célunk, hogy 500 ezer új munkahelyet teremtsünk négy év alatt. Ezért már július 1-jétől 30 százalékkal csökkentjük a tb-járulékot, majd - ugyancsak ekkortól - tíz százalékkal letörjük a villamos energia árát. Emellett megváltoztatjuk a kormányzás luxuskarakterét; ez vonatkozik a gépkocsiparkra, a bútorokra, a telefonokra, a fölösleges bürokratákra, az üdülésekre és a költségtérítésekre, illetve mindenre, amihez indokolatlanul jut hozzá a mai felső apparátus" - tette hozzá.

A pártelnök szerint a magyar szolidaritás kifejezés arra is alkalmas lehet, hogy a következő 20-25 éves periódus nem hivatalos elnevezése legyen.

"A mi nemzedékünknek a szolidaritás Lengyelországot, a szabadságvágyat és a kommunizmus végét jelenti. Az idősebbek számára szintén kedves lehet a szolidaritás, mert senki sem járatta le; korábbi eszmény, korábbi fogalom, mint a jobb- vagy baloldaliság, illetve bármely érték, amelyet az elmúlt évtizedek során a politika feldobott, majd a vitákban elkoptatott. Ezért sikerült átmenteni a mába. Ráadásul a hívők szívéhez is szól, hiszen a kereszténység lényege a szeretet, illetve az arra épülő szolidaritás" - mondta Orbán Viktor.

19 százalék alá csökkenne a tb-járulék

A pártelnök szerint a tb-járulék 19 százalékra csökkentéséről szóló javaslatuk nem négy évre szól.

"Ha bizalmat kapunk, július elsején egy lépésben eljutunk idáig. Négyéves távlatban pedig a 19 százalék alatti mértéket célozzuk meg" - tette hozzá.

Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy "a luxusbaloldal nem érti, miről szól egy európai értelemben vett piacgazdaság, helyette olyan kapitalizmust épít, amitől egy rendszerrel korábban még óva intett bennünket".

Véleménye szerint a mai magyar kapitalizmusban szó sincs megegyezésről, "inkább kényszereket és erőfölényt tapasztalunk. Amíg tehát nem érvényesül a magyar gazdaságban és politikában a szolidaritás, addig az emberek nem fogják elhinni, hogy a korrupció felszámolható".

A Budapest Airport Rt.-t vissza szeretnék szerezni

A Fidesz elnöke az interjúban azt is világossá tette, hogy a Budapest Airport Rt. ügyében megvizsgálják az eladást.

"Ha egyszázaléknyi esély kínálkozik a reptér visszaszerzésére, kezdeményezni fogjuk a visszavételt" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×