eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A gázfüggő Magyarország

Rövid távon nagyon nehéz lenne Magyarországon kiváltani a gázt, hiszen a háztartások mintegy kétharmada ezt az energiahordozót használja - mondta az InfoRádiónak a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője. Kaderják Péter szerint ugyanakkor hosszú távon érdemes megfontolni a váltást.

Magyarország az utóbbi évtizedekben gázfüggővé vált, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a háztartások 60-70 százaléka és a villamosenergia-termelés 30 százaléka ezen az energiahordozón alapszik – mondta az InfoRádiónak a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője.

Kaderják Péter ugyanakkor úgy vélte: miután az orosz partner éppen az elmúlt napokban bizonyítja be, hogy hajlandó külpolitikai céljai érdekében felhasználni a gázellátás kérdését, Magyarországnak hosszabb távon komolyan el kell gondolkodnia azon, hogy milyen irányba lépjen.

Más beszállítókkal történő együttműködés mindenképpen új infrastruktúra-fejlesztést igényelne, hiszen ebben az esetben Magyarország már nem a Barátság-vezetéken keresztül, hanem például Iránból, Törökországból vagy a Földközi-tenger térségéből vásárolná a földgázt.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője állítja: újra kellene gondolni azt az állami támogatási rendszert, amely a gáztüzelés további terjedését segíti. Kaderják Péter szerint elsősorban a megújuló energia (például a biomassza) használatát lenne érdemes előtérbe helyezni,

A szakember az InfoRádiónak azt mondta: egy ilyen mértékben a gázra berendezkedett ország esetében komoly gondot okozhat, ha például alternatív gázbeszállító vezetékekkel nem tudja kezelni az ellátási kockázatot.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője szerint bár új vezetékeket kellene építeni, de hosszú távon a más irányból történő gázbeszerzés is versenyképes megoldás lehet, hiszen Szibériából Európába is sokba kerül szállítani a gázt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×