INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Fölösleges a fővárosi buszokra a téli gumi?

Infostart / InfoRádió
A napokban több támadás érte a BKV-t és a Volánbuszt, mert buszaikat nem szerelik fel téli gumival, és így veszélyeztetik utasaikat. Az InfoRádió megkérdezte az ügyben a Közlekedéstudományi Intézetet, amelynek szakértője szerint Magyarországon néhány kivételtől eltekintve nincs szükség téli gumira.

A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció szerint a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. nem készült fel a télre. A képviselőcsoport InfoRádiónak eljuttatott közleménye szerint a társaság ugyanis még a budai oldal hegyvidéki útjain sem közlekedtet téli gumiabronccsal felszerelt buszokat.

A BKV sajtóosztályán az InfoRádióval csak annyit közöltek, hogy a cég buszain nincs külön téli vagy nyári gumi, mert négyévszakos gumikat használnak, amelyeket az elhasználódás mértékében cserélnek.

A napokban a Volánbusz járműveivel kapcsolatban is hasonló kifogások merültek fel.

Gyarmati János, a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági tagozatának munkatársa az InfoRádiónak elmondta, hogy Magyarországon néhány napot és néhány helyszínt kivéve nincs szükség téli gumira. Hozzátette, hogy a téli gumi akkor lehet hasznos, ha a hóban kapaszkodni kell, de letaposott hóban az sem segít.

Gyarmati János szerint a téli gumival kapcsolatos kampány hátterében az üzleti szempontok dominálnak. A teljes gumiállomány lecserélésének ára ugyanis egy közlekedési nagyvállalat esetében semmiképpen sem áll arányban azzal a jelentéktelen javulással, amit a cserével elérnének. Ezért egyetért többek között a BKV-val, hogy nem vásárol téli gumikat.

A tél eleji balesetekkel kapcsolatban a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági tagozatának munkatársa kijelentette, hogy nagy részüket nem a gumi fajtája, hanem a vezető felkészületlensége okozza. Elmondta ugyanakkor, hogy más a helyzet abban az esetben, ha például valaki télen személygépkocsival Szlovákiába utazik, mert ilyenkor valóban hasznosabb lehet a téli gumi.


A címlapról ajánljuk