INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bírósághoz fordul a főváros a Csepel-sziget ügyében

Infostart / InfoRádió
Bírósághoz fordul a Fővárosi Önkormányzat a Csepel-sziget északi részén lévő több mint 80 hektáros terület eladása miatt.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője az InfoRádióban azt mondta: a főváros vezetése úgy döntött, hogy bírósághoz fordul, a szerződés érvénytelenségének kimondását kérve.

Hangsúlyozta: a szóban forgó 4 terület közül legalább 2 közfeladat eláátásához szükséges, bekötőutat és közparkot kívánnak ott kialakítani.

Nyáry Krisztián hozzátette: több ok is közrejátszott döntésükben. A hivatal szerint jogilag érvénytelen a csepeli önkormányzat és a spanyol cég szerződése, másrészt az önkormányzat anyagi okok miatt nem tud élni az elővásárlási jogával.

A Főpolgármesteri Hivatal nem kíván precedenst teremteni azzal, hogy egy közfeladat ellátásához szükséges területet az egyik önkormányzat pénzért adja át egy másiknak - mondta.

Tóth Mihály, Csepel polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: törvényes az adás-vételi szerződés, és rövidesen benyújtják a spanyol váráslónak, a Fadesának a számlát. A politikus hozzátette: a fővárosi vezetés korábban sem személyesen, sem levélben nem emelt kifogást az ügylet ellen.

A Fadesa és a XXI. kerületi önkormányzat november közepén írta alá az értékesítésről szóló, több mint 11 milliárd forintos szerződést.

Korábban a főépítészi iroda etikailag és jogilag is vitatta a kerületi ingatlaneladásokat. Hangsúlyozták, hogy az eladott területeken tervezett parkosításhoz és közútépítéshez szükség van az ingatlanok fővárosi tulajdonjogára.

A csepeli ingatlanértékesítés ellen korábban tiltakozott a kerületi Fidesz-, MDF- és SZDSZ-képviselőcsoport is.

Kapcsolódó hang

Interjú Nyáry Krisztiánnal
 


Interjú Tóth Mihállyal
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk