eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Nézőpont: Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert is felelősnek tartják az ellenzékiek

Az ellenzéki szavazók többsége Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert egyaránt felelősnek tartja a választási vereségért - derült ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából. Viszonylag sokan vannak, akik magát az összefogást is kárhoztatják a kudarcért - mondta az InfoRádiónak Rotyis Bálint, az intézet elemzője.

Az aktív szavazók többsége szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért - derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

Az április 11-13. között, ezer ember telefonos megkérdezésével zajlott kutatás szerint a válaszadók ugyanakkora arányban gondolják felelősnek mindkét politikust (57 százalék), de a felelősség mértékét egy 1-től 5-ig tartó skálán Gyurcsány esetében nagyobbnak ítélték (3,9), mint Márki-Zay esetében (3,4).

A baloldali szavazók körében is a Demokratikus Koalíció elnökét tartják nagyobb mértékben hibásnak (3,4), mint a hódmezővásárhelyi polgármestert (3).

Rotyis Bálint, az intézet elemzője szerint ha egy politikus a választók szerint jobban felelős a választási vereségért, annak a politikai karrierje nehezebbé válik.

"Ezt a negatív pontot Márki-Zay Péternek és Gyurcsány Ferencnek is túl kell élnie, túl kell lépnie a következő hetekben, hónapokban. Ha rosszul reagálnak, a saját politikai karrierjük is véget érhet" - fejtette ki.

A legnagyobb ellenzéki párt elnökét mindössze 28, a baloldali lista vezetőjét pedig 29 százalék nem tartja felelősnek az ellenzéki vereségért.

A két politikus személyénél kisebb arányban okolták az ellenzéki pártok közös indulását, mind az aktív szavazók (46 százalék), mind a baloldali szavazók (25 százalék) körében - derül ki a kutatás eredményéből.

A Nézőpont szerint a baloldali táboron belüli feszültségre utal, hogy még a baloldali szavazók egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka tartja felelősnek az ellenzéki bukásért. Mindkét esetben a baloldal aktív szavazóinak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy nem felelősek a kudarcért, tehát másban látják a vereség okát - fűzték hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×