eur:
392.9
usd:
366.98
bux:
66114.18
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy férfi a szavazófülkében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 04. számú szavazókörzet 001-es számú szavazókörében az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Debrétén 2022. április 3-án. Debréte a legkisebb szavazókör: 11 helybéli és négy átjelentkezéssel szavazó választópolgár, vagyis összesen 15 fő szerepel a választói névjegyzékben.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Több hét, mire végleg pont kerülhet az országgyűlési választás végére

Ha mindenki minden jogorvoslati lehetőséget kihasznál, akár heteket is várni kell várni kell még az országgyűlési választás lezárására és a végeredmények megállapítására. A választások tisztaságát több lépcsős jogorvoslati rendszer védi.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, a Fidesz–KDNP nyerte a 2022-es országgyűlési választást, vélhetően kétharmados többséggel. A kormányerők 135 mandátumot gyűjtöttek közel százszázalékos feldolgozottságnál, az Egységben Magyarországért hatpárti összefogás 56 mandátumot szerzett, a Mi Hazánk Mozgalom hetet, míg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyet.

Az Index ugyanakkor emlékeztet, hogy a választások tisztaságát többlépcsős jogorvoslati rendszer védi, amely egyfelől biztosítja a választópolgároknak azt a jogát, hogy kétségbe vonhassák a választás eredményét, illetve a választási eljárásban szereplő személy vagy szervezet eljárásának törvényességét, másfelől viszont garantálja is a processzus minél gyorsabb befejezését.

A jogorvoslati eszközök a következők:

  • Kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértésére, a választási iroda, illetve a szavazatszámláló bizottság jogsértő tevékenységére, döntésére hivatkozással lehet benyújtani a választási bizottsághoz.
  • Fellebbezést a választási bizottság elsőfokú határozata ellen lehet benyújtani.
  • Bírósági felülvizsgálati kérelmet a másodfokon eljárt választási bizottság fellebbezést elbíráló határozata, továbbá a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata ellen lehet előterjeszteni. A bíróság határozata ellen további jogorvoslatnak helye nincs.
  • Alkotmányjogi panaszt a választási szerv határozatával kapcsolatos jogorvoslati eljárásban hozott bírói döntés ellen a sérelmezett döntés közlésétől számított három napon belül lehet benyújtani az Alkotmánybírósághoz.

Határidők

A választás szabályai szerint vasárnap éjszaka addig kellett a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után nem jött ki ugyanaz az eredmény. Az itt megállapított eredmény ellen nem lehet fellebbezni, ám meg lehet támadni a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntését.

A helyi választási bizottságok összegzik a jegyzőkönyvi eredményeket, és megállapítják, hol ki nyert. Ez már az a döntés, ami ellen fellebbezni lehet.

A fellebbező kötelezettsége, hogy megjelölje a törvénysértést, és azt bizonyítsa is.

Erre három nap áll rendelkezésére, a területi választási bizottságnál kell jelentkezni, ahol szintén három nap alatt bírálják el a panaszt. Amennyiben itt is döntés van, három napon belül lehet fellebbezni, és a bíróságnak megint csak három napja lesz arra, hogy a jogerős végeredményt megállapítsa. Ha viszont csak úgy tudnak dönteni a fellebbezésről, hogy újra kell számlálni a szavazatokat, akkor erre már hat nap áll rendelkezésre.

Az egyéni választókerületi választási bizottság választási eredményt megállapító határozata ellen benyújtott fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottság bírálja el. Az NVB másodfokú határozata elleni bírósági felülvizsgálati kérelmet a Kúria bírálja el. Az NVB listás választási eredményt megállapító határozata elleni bírósági felülvizsgálati kérelmet a Kúria bírálja el.

A választási eljárás során is igénybe lehet venni, mint rendkívüli jogorvoslatot az alkotmányjogi panaszt. A bírói döntés ellen ugyanis a közlésétől számított három napon belül alkotmányjogi panasz nyújtható be az Alkotmánybírósághoz, amely a panasz befogadásáról választási ügyben három, népszavazási ügyben öt munkanapon belül dönt, és a befogadott panaszról további három, illetve öt munkanapon belül hoz érdemi döntést.

A lap mások mellett arra is kitér, hogy a választási eredmény megváltoztatására olyan tényállás nem szolgálhat, amely közvetlenül nem befolyásolta a szavazatszámláló bizottság szavazóköri tevékenységét. A vasárnapi szavazáson egyébként számos bejelentést tettek a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

Várni kell a levélszavazatokra

Ha mindenki minden jogorvoslati lehetőséget „faltól falig” kihasznál, még majdnem három hét, mire végleg lezárulhat az országgyűlési választás, és megállapítják a végeredményeket. Ez azt jelenti, hogy

a vasárnap éjszaka közölt választási eredmények nem tekinthetők véglegesnek, hivatalosnak pedig pláne nem.

Az úgynevezett jogi eredményt csak a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása és a levélszavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületeknél legkésőbb április 9-én, míg a választás országos eredményét legkésőbb április 22-én.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×