eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Unsplash

Akkora az aszály Szicíliában, hogy megjelentek a „vízspekulánsok”

A súlyos szárazságot kihasználva a tartálykocsi-tulajdonosok több száz eurót is elkérhetnek egy-egy szállítmány vízért, holott a törvény szerint a víz Olaszországban közkincs, amit magánszemélyek nem árusíthatnak.

Súlyos vízhiány sújtja az idén az olaszországi Szicília szigetét. Caltanissetta városban például sok lakosnak már második hónapja nem folyik a víz a csapból, ezt pedig egyesek arra használják ki, hogy megtollasodjanak.

A kialakult helyzetben – ami inkább egy fejlődő ország állapotait idézi – több ezer szicíliai lakos magánszemélyektől és -csoportoktól veszi a vizet.

Az élelmes vállalkozók tartálykocsikkal érkeznek és meglehetősen borsos árat kérnek a vízért.

Szicíliában négy éve kevesebb csapadék esik, mint a történelmi átlag, és az olasz kormány májusban szükségállapotot hirdetett – emlékeztet a Reuters hírügynökség. A római kormány célja az volt, hogy takarékosabban gazdálkodjanak a forrásokkal az őszi, esős időszak előtt, de a helyzet még romlott is. Több tucat szicíliai városban fejadagot állapítottak meg a vízre. Akinek több kell, az a tankerek tulajdonosaitól vehet, ami sokak számára havi 300 euró extra költséget jelent.

„Minden két-három hétben kihívom őket, hogy feltöltsem a tartályaimat” – mondta egy helyi lakos. Ám míg egy éve még „csak” 100 eurót fizetett 8 hektoliterért, most már a dupláját. Extra költség az áram, aminek segítségével a tartályaiba pumpálják a vizet.

Caltanissetta város más részein legalább folyik valamennyi vezetékes víz a csapból – de csak hetente vagy akár kéthetente néhány alkalommal.

Mint a Reuters megjegyzi, a szicíliai lakosok számára nem újdonság a krónikus vízhiány. Sokan tartályokat szereltek a tetőre vagy telepítettek az alagsorba, hogy a száraz időszakokban tartalékolják a vizet. Az évek során azonban súlyosbodtak az aszályok, amelyek tovább is tartanak.

Az éttermek és a vízre jobban rászoruló más vállalkozások különösen szenvednek.

„Sok tartálykocsi-tulajdonos tudja, hogy bajban vagyunk, és kihasználja a helyzetet. Mintha zsarolnának” – mondta Michele Tornatore étterem-tulajdonos. „Ha ők be tudják szerezni a vizet, akkor nekünk miért nincs?” – tette fel a kérdést.

Az olasz törvények szerint a víz közkincs, amit magánszemélyek nem árusíthatnak, maximum saját használatra szánt kútjaik lehetnek. Magánszállítók csak közösségi forrásokból származó vizet szállíthatnak és csak fuvarozási díjat számíthatnak fel. Előtte pedig nekik is díjat kell fizetniük a helyi vízműveknek. De a szabályokat megsértik az illegális vízszállítók, akik nem ellenőrzött forrásból származó és esetenként szennyezett vizet árusítanak.

A hatóságok eddig több ezer euró bírságot szabtak ki, de a helyzet nem javult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×