eur:
396.48
usd:
370.99
bux:
71200.23
2024. június 27. csütörtök László
Lengyel gazdák a litván határon tüntetnek. Forrás: X/Nexta
Nyitókép: Forrás: X/Nexta

További tüntetésekre figyelmeztetnek a V4-es gazdaszervezetek

Az új Európai Bizottság prioritása a gazdasági növekedés helyreállítása kell hogy legyen, és nem csak a mezőgazdaságban. Ha a gazdák nem látnak konkrét lépéseket, nem zárható ki, hogy ősszel az Európai Unió-szerte újabb tiltakozó akciókat szerveznek – jelentették ki a V4-es országok agrár- és élelmiszeripari szervezeteinek képviselői a csehországi Choťovicében tartott kétnapos találkozójukon.

Az Ukrajnában zajló háború miatt a visegrádi négyek mezőgazdasági termelői továbbra is előre nem látható körülményekkel és nehézségekkel szembesülnek a növekvő termelési költségek és a csökkenő reálbérek miatt. A fogyasztók gyakran az Európai Unión kívül előállított olcsóbb és rosszabb minőségű élelmiszereket részesítik előnyben. A Csehországban tartott találkozón a V4-es gazdaszervezetek továbbra is azt hangsúlyozták, hogy az európai intézményeknek az egyes stratégiákról és intézkedésekről szóló döntéseket a gazdákkal folytatott alapos megbeszélést követően kell meghozniuk, és ami a legfontosabb, mindezt valós gazdasági adatokon alapuló költségelemzés és hatástanulmány után.

Andrej Gajdos, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke rámutatott, hogy a jelenlegi uniós közös agrárpolitika keretében a tagállamok nagyjából ugyanolyan támogatási összeget kapnak, mint 2014-ben. „A gazdáknak azonban növekvő termelési költségekkel és a lakosság vásárlóerejének csökkenésével kell szembenézniük. Mindezek mellett az európai mezőgazdaság számára nehézséget jelent a még fenntarthatóbb termelésre való átállás” – jegyezte meg a szlovák delegációt képviselő Andrej Gajdoš.

A szlovák kamara elnöke emlékeztetett, hogy idén februárban négyezer gazda vonult ki az ország útjaira több mint kétezer munkagéppel, hogy követeléseit kifejezésre juttassa. Kevesebb bürokráciát, a zöldcélok velük történő megvitatását, a más országokkal folytatott kereskedelmi feltételek megoldását és a tavalyi évre szóló közvetlen kifizetések folyósítását követelték, és amennyiben nem történik ez irányú elmozdulás, idén ősszel is lehet ehhez hasonló gazdatüntetésekre számítani. A gazdák túlságosan bonyolultnak tartják a Brüsszel által megszabott feltételeket, annyira, hogy sokan felhagynak a mezőgazdasági tevékenységgel, ha nem lesznek változások.

A csehországi szakmai találkozón az állati eredetű élelmiszerek védelmének megvitatása is terítékre került. „Olyan korban élünk, amikor arról próbálnak meggyőzni minket, hogy a feldolgozott élelmiszerek és a hagyományos termékeket helyettesítő készítmények egészségesebbek. A laboratóriumban előállított hús sok álszakértő szerint életmentő az éghajlatunk szempontjából. Mi azonban elemzést és szakértői véleményeket szeretnénk látni. Az Európai Unióban nem hagyhatjuk, hogy néhány ember érzései és elképzelései vezéreljenek minket” – jegyezte meg a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×