eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Lengyel gazdák a litván határon tüntetnek. Forrás: X/Nexta
Nyitókép: Forrás: X/Nexta

Már a litván határon is tüntetnek a lengyel gazdák

Az immár három hete országszerte tüntető lengyel gazdák azt akarják elérni, hogy Litvánia is tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és vezessen be szigorúbb szabályozást a gabona tranzitjára.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió helyi tudósítója szerint a határhoz közeli Budzisko településnél, az országút mellett az észak-lengyelországi régióból érkezett mintegy 40 gazda gyűlt össze, traktorok nélkül. A tüntetők az eredeti bejelentésekkel szemben egyelőre nem akadályozzák a forgalmat.

A Podlasiei vajdaság hivatalos honlapján azonban csütörtökön lehetséges útblokádra figyelmeztettek, és a kamionsofőröknek a Budziskón át Litvániába vezető országút elkerülését tanácsolták egy másik országúton, amely a határhoz közeli Ogrodniki településen halad át.

A tüntetés célja annak a műveletnek az ellenőrzése és korlátozása, hogy

Ukrajnából esetleg Lengyelországon keresztül először Litvániába, majd onnan Lengyelországba visszaszállítsák a gabonát

- olvasható az agropolska.pl mezőgazdasági szakportálon.

Azt, hogy a lengyelországi behozatali tilalom alá vont ukrán mezőgazdasági termékek importját egyes szállítók a litvániai tranzit révén próbálják legalizálni, február elején Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes nevezte valószínűnek, a regionális agrárkamara információira hivatkozva.

A gazdák elvárják, hogy más térségbeli országokhoz hasonlóan a litván fél is tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és a gabonatranzit esetében a lengyelországihoz hasonló, szigorúbb szabályozást foganatosítson.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán

az orosz propaganda által használt "hibrid művelethez" hasonlította a meghirdetett gazdatüntetést a lengyel-litván határon.

Az RMF FM szerint a március 7-ig tartó akciót pénteken a határ litván oldalán az egyik litván belügyminiszter-helyettes, a litván rendőrség és a határőrség parancsnokai figyelik.

Az ukrán áruk behozatalát és az Európai Unió zöld átállását ellenző lengyel gazdák február 9. óta tartanak országos tiltakozást, melynek során forgalomlassító akciókat indítottak egyes lengyelországi közutakon, blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket, és kedden Varsóban több tízezer fős tüntetést szerveztek.

Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×