eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Lengyel gazdák a litván határon tüntetnek. Forrás: X/Nexta
Nyitókép: Forrás: X/Nexta

Már a litván határon is tüntetnek a lengyel gazdák

Az immár három hete országszerte tüntető lengyel gazdák azt akarják elérni, hogy Litvánia is tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és vezessen be szigorúbb szabályozást a gabona tranzitjára.

Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió helyi tudósítója szerint a határhoz közeli Budzisko településnél, az országút mellett az észak-lengyelországi régióból érkezett mintegy 40 gazda gyűlt össze, traktorok nélkül. A tüntetők az eredeti bejelentésekkel szemben egyelőre nem akadályozzák a forgalmat.

A Podlasiei vajdaság hivatalos honlapján azonban csütörtökön lehetséges útblokádra figyelmeztettek, és a kamionsofőröknek a Budziskón át Litvániába vezető országút elkerülését tanácsolták egy másik országúton, amely a határhoz közeli Ogrodniki településen halad át.

A tüntetés célja annak a műveletnek az ellenőrzése és korlátozása, hogy

Ukrajnából esetleg Lengyelországon keresztül először Litvániába, majd onnan Lengyelországba visszaszállítsák a gabonát

- olvasható az agropolska.pl mezőgazdasági szakportálon.

Azt, hogy a lengyelországi behozatali tilalom alá vont ukrán mezőgazdasági termékek importját egyes szállítók a litvániai tranzit révén próbálják legalizálni, február elején Michal Kolodziejczak lengyel mezőgazdasági miniszterhelyettes nevezte valószínűnek, a regionális agrárkamara információira hivatkozva.

A gazdák elvárják, hogy más térségbeli országokhoz hasonlóan a litván fél is tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és a gabonatranzit esetében a lengyelországihoz hasonló, szigorúbb szabályozást foganatosítson.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerdán

az orosz propaganda által használt "hibrid művelethez" hasonlította a meghirdetett gazdatüntetést a lengyel-litván határon.

Az RMF FM szerint a március 7-ig tartó akciót pénteken a határ litván oldalán az egyik litván belügyminiszter-helyettes, a litván rendőrség és a határőrség parancsnokai figyelik.

Az ukrán áruk behozatalát és az Európai Unió zöld átállását ellenző lengyel gazdák február 9. óta tartanak országos tiltakozást, melynek során forgalomlassító akciókat indítottak egyes lengyelországi közutakon, blokád alá vonták a lengyel-ukrán határátkelőket, és kedden Varsóban több tízezer fős tüntetést szerveztek.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×