eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Rendőrök vízágyúval oltják a tüntető gazdák által felgyújtott gumikat a brüsszeli európai negyedben az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának ülése előtt 2024. február 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Sylvain Plazy

Összecsapások Brüsszel utcáin, megbénult a város - videók

Kezdenek elszabadulni az indulatok Brüsszelben, ahol belga, holland, francia és olasz gazdák együtt vonultak utcára tiltakozni. Spanyolországban is zavargások voltak.

Mint azt korábban megírtuk, ismét Brüsszelbe vonultak a gazdák mezőgazdasági gépiekkel, hogy tiltakozzanak a szerintük megélhetésüket veszélyeztető, az agrárszektort negatívan befolyásoló környezetvédelmi szabályozások ellen.

A járműveikkel több közlekedési csomópontot is lezártak, az Európai Unió székhelyén teljesen megbénult a közlekedés, a videók tanúsága szerint lángokban állt a város több pontja.

Az Index az Euronews cikkére hivatkozva azt írja, a tüntetésen belga, holland, francia és olasz gazdák is részt vettek, és 1000 traktorral foglalták el a Rue de la Loi-t, vagyis az Európai Unió fő intézményeinek otthont adó brüsszeli utcát és környékét.

A demonstráción a gazdák gumiabroncsokat, szemeteseket gyújtottak fel, füstbombákat dobáltak, megzavarták a közúti forgalmat, és áttörték a rendőrség által felállított barikádokat is.

A tüntetők egy csoportja a kivezényelt rohamrendőrökkel is összecsapott. Egy trágyaszállító teherautóval összepiszkították az utcákat, miközben a farmerek szénát szórtak szét. A rendőrök sisakkal és pajzzsal védekezve próbálták visszaszorítani a tüntetőket, könnygázt és vízágyút is bevettek.

Olyan is előfordult, hogy a traktorok rendőrautókkal ütköztek. A zavargások miatt a környéken a buszokat elterelték, és sok uniós képviselő inkább be se ment dolgozni, a munkáját otthonról végezte.

A tüntetést szándékosan úgy időzítették, hogy az egybeessen a EU mezőgazdasági minisztereinek találkozójával. A gazdáknak az volt a céljuk, hogy akciójukkal felhívják a döntéshozók figyelmét a megélhetésüket veszélyeztető problémákra.

Mindeközben Spanyolországban is zavargások voltak hétfőn: az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában. A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint mintegy húszezren gyűltek össze a fővárosban.

"A vidék támogatást, tiszteletet és elismerést követel!" jelmondattal beharangozott eseményre 100 traktor kapott behajtási engedélyt Madridba, a termelők és állattenyésztők különbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiből. A tüntetők az agrárminisztérium épületétől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték. Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók.

Az egyre nehezebb helyzetben lévő farmerek tiltakozása még január közepén kezdődött Németországban, amihez azóta már több uniós ország mezőgazdászai is csatlakoztak – elsősorban Franciaországban és Olaszországban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×