eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 22. szombat Paulina
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jason Alden

Rishi Sunak azt üzente: a 18 éves britek álljanak szolgálatba

A brit miniszterelnök szerint az általa javasolt kötelező katonai vagy polgári szolgálat „távol tartja a bajtól” a gyerekeket. A héten indult választási kampányban Rishi Sunak azt is elmondta: ő a sorkatonaságot választotta volna.

Ha rá került volna a sor, hogy a hazáját szolgálja, akkor a sorkatonaságot és nem a polgári szolgálatot választotta volna – erről beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnök, aki a konzervatívok színeiben kampányol az újraválasztásáért.

A kampánykörútján rohamsisakot és terepszínű gyakorlónadrágot öltő Sunak első nagy bejelentése az volt, hogy az úgynevezett

nemzeti szolgálat bevezetését tervezi a 18 évesek számára.

„Ha most lennék annyi idős, akkor a katonai szolgálatot választanám. Ez az egyik dolog, amit sajnálok, hogy nem csináltam, amikor fiatal voltam” – mondta a Telegraph című lap podcastjában.

Januárban a brit hadsereg főnöke javasolta, hogy az ország állítson fel „egy polgári hadereget”, ezzel készítve fel az országot egy esetleges háborúra. Sunak akkor kizárta a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését. És úgy tűnik, az ő javaslata mögött nem az áll, amit például Svédországban mondanak, hogy az Ukrajnában háborúzó Oroszország fenyegetést jelent.

A kormányfő inkább a brit társadalomban a felszín alatt már jó pár éve bugyogó elégedetlenségre válaszolt, amely szerint a fiataloknak jól jönne valamiféle fegyelem és rendszer.

A szolgálat egy „közös életcélt” erősítene meg a fiatalokban, „az egyik legnagyobb kiváltság a munkámban az, hogy időt tölthetek a katonáinkkal” – mondta Sunak. Egy kampányeseményen mélyebben is kifejtette a témát: „a nemzeti szolgálat távol tartja majd a kölyköket a bajtól, sok szülőt aggaszt, hogy mivel foglalkoznak a gyerekei esténként és a hétvégén”.

„A nemzeti szolgálat szabályokat és rendszert adna az életüknek, képességeket sajátítanának el és lehetőségekhez jutnának” – magyarázta a kormányfő.

Sunak elképzelése szerint a 18 évesek egy év teljes idős katonai szolgálat vagy havi egy hét végi önkéntes polgári szolgálat között választhatnának.

A programot 2029-ben vezetnék be.

A hallgatóság egyik tagjának kérdésére, hogy volt elítéltekre is kiterjesztené-e a szolgálatot, nem volt hajlandó közvetlenül válaszolni. A kötelező szolgálat volt Sunak első programígérete azóta, hogy nemrég váratlanul közölte, a nyáron rendezik a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában. Az intézkedéscsomag 2,5 milliárd fontba kerülne, és nemcsak Sunak ellenfele – a nagy választási győzelemre esélyes Munkáspárt – ellenzi, de saját képviselői egy része is.

„A történelem azt tanítja, hogy a szabadság és nem a kényszer a legjobb út a béke és jólét felé” – mondta Steve Baker, az északír ügyek minisztere. A politika részleteit még nem dolgozták ki, de más kormánytagok kizárták, hogy börtön járna a szolgálatot megtagadóknak vagy hogy a szüleiket megbírságolnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×