eur:
395.14
usd:
368.3
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Az esőben megázott Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtónyilatkozata után visszamegy a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. épületébe. Itt bejelentette, hogy a parlamenti választásokat július 4-én tartják Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Váratlan bejelentés Rishi Sunaktól: július 4-én lesznek a brit választások

Meglepte a brit közvéleményt és az elemzőket a korai időpont.

Rishi Sunak miniszterelnök nyilatkozatot tett Downing Street-i hivatala előtt szerda délután és bejelentette, hogy - III. Károly király engedélye nyomán - kiírják az általános választásokat július 4-ére. Úgy fogalmazott, ekkor dönthetnek a választók arról, hogy ki biztosít számukra jobb jövőt.

Kormánya eredményeit sorolva kijelentette: leküzdötték az inflációt, kordában tartották az államadósságot, csökkentették a dolgozóra és a befektetésekre kivetett adókat, 900 fonttal megemelték az állami nyugdíjat, rekordösszeget költöttek az NHS-re (az állami egészségügyi rendszerre). Politikai ellenfeleiről, a Munkáspártról azt mondta, szerinte senki se tudja, ők mit kínálnak az országnak, mert nincs is tervük. Megemlítette még, hogy kormányzása idején visszaszorult az illegális migráció - írta a BBC.

"Július 5-én vagy én leszek a miniszterelnök, vagy Keir Starmer. Ő újra és újra megmutatta, hogy a könnyebb utat választja, és mindent megtesz a hatalom megszerzéséért. Ha szívesen feladta az összes ígéretét, hogy a pártvezetői pozíciót megszerezze, honnan lehet tudni, hogy nem fogja pontosan ezt tenni, ha miniszterelnök lesz?" - fogalmazott Sunak a The Guardian tudósítása szerint.

Válaszul egyébként Starmer kiadott egy videót, amelyben egyetlen szóval foglalta össze, amit kínál: „Változás”.

Rishi Sunak bejelentésének apró pikantériája, hogy beszéde közben valaki igen hangosan a "Things can only get better" című számot játszotta. Ez a dal a labour 1997-es választási himnusza volt. A miniszterelnök beszédét időnként nehezen lehetett hallani az utca bejáratánál zajló tiltakozó megmozdulás hangzavara miatt.

Rosszul áll a Konzervatív Párt szénája

A bejelentés hosszas találgatások után érkezett. Sunak pártjának helyzete igencsak meggyengült az utóbbi időben - különösen a legutóbbi helyközi választások után, például a londoni polgármesteri széket sem sikerült visszaszerezniük -, ezért elemzők és politikusok különböző forgatókönyveket vázoltak a választás időpontjának kiírására, függően a pártok népszerűségétől, a gazdaság teljesítményétől és attól, hogy folytatódik-e a konzervatív politikusok elvándorlása a Munkáspárthoz (vagy esetleg megindul más irányba is).

A közvéleménykutatások szerint a Munkáspárt népszerűsége jelentősen nagyobb, mint a Konzervatív Párté, és Keir Starmer, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő választási győzelme esetén Nagy-Britannia következő miniszterelnöke lesz, 14 év után visszavenné a toryktól a kormányzást.

A The Guardian értékelése szerint a bejelentés meglepetést jelent, a közvélemény későbbi időpontra számított. Utoljára egyébként júliusi választást 1945-ben tartottak (július 5-én). A miniszterelnök jövő januárig kellett időpontot választania.

A 2019-ben tartott legutóbbi brit parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és kényelmes, 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Azóta azonban - több egymást követő belpolitikai botrány és gazdasági sokk hatására - mélypontra süllyedt a 2010 óta kormányzó konzervatívok népszerűsége, és a felmérések hónapok óta következetesen 20 százalékpont körüli támogatottsági előnyt jeleznek a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt számára.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×