eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
BRATISLAVA, SLOVAKIA - 2024/03/15: A couple walk by election posters of two presidential candidates: current speaker of the National Council Peter Pellegrini (R) and former Slovak foreign minister Ivan Korcok (L) on the street in Bratislava. Slovakia is set to conduct its first round of presidential elections on March 23, 2024, followed by the second round on April 6, 2024. The leading contenders, according to current presidential polls, are Peter Pellegrini, the current speaker of the Slovak National Council, and Ivan Korcok, a former Slovak foreign minister followed by Stefan Harabin and Igor Matovic. (Photo by Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Szlovák elnökválasztás: egy valamit elképzelhetetlennek tart a magyar jelölt

A hétvégén elnököt választ Szlovákia. Forró Krisztián, a szlovákiai magyar párt elnöke – aki hétfőn Orbán Viktorhoz is ellátogatott – az államfőjelöltséggel a magyar közösség politikai képviseletének fontosságára és a régiók problémáira kívánja felhívni a figyelmet.

A Median közvélemény-kutató ügynökség március 7. és 13. között elvégzett felmérése szerint a szlovák elnökválasztás első fordulójában Ivan Korčok egykori külügyminisztert a megkérdezettek 35,7 százaléka választaná, míg szorosan mögötte a második helyen Peter Pellegrini végezne, 34,2 százalékkal. A tíz induló közül kettejüket tartják a legesélyesebbnek arra, hogy bejussanak az államfőválasztás második fordulójába. Az április 6-ra kiírt második körben viszont már fordulna a kocka, a kieső jelöltek szavazóinak többsége ugyanis Peter Pellegrinire szavazna, így a pozsonyi parlament elnöke lenne Szlovákia köztársasági elnöke csaknem 53 százalékos támogatottsággal. Vele szemben Ivan Korčok a szavazatok 48 százalékát gyűjtené be.

A magyar elnökjelölt, Forró Krisztián támogatottsága a Median szerint 2,7 százalékos. A Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztáson való indulással a magyar közösség politikai képviseletének fontosságára és a régiók problémáira kívánta felhívni a figyelmet a választási kampány során. Azt egyelőre nem árulta el, hogy a második fordulóban kinek a támogatását javasolja a választóinak, de elképzelhetetlennek tartja, hogy ő Ivan Korčokra szavazna. A Markíza televízió elnökjelölteket bemutató műsorában Forró Krisztián elmondta, hogy

a köztársasági elnök jogköreit és lehetőségeit a jogalkotás terén bővítené, mivel az államfőt közvetlenül a lakosság választja, és ez erős felhatalmazást jelent.

Éppen ezért nemcsak a törvények megvétózására lehetne joga, hanem törvénytervezetek beterjesztésére is. Az ukrajnai háború kapcsán kijelentette, nem ért egyet fegyverek küldésével, és hangsúlyozta, hogy minél hamarabb meg kellene kezdeni a béketárgyalásokat.

Forró Krisztián hétfőn Orbán Viktorhoz is ellátogatott. A magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a szlovákiai magyar párt elnökét. „Az összefogást, az összetartást és a felvidéki magyarság megerősödésének fontosságát emeltük ki” – áll a Magyar Szövetség elnökének sajtónyilatkozatában, amelyben Forró Krisztián azt is közli, hogy mindketten hangsúlyozták a visegrádi együttműködés jelentőségét, szerintük ugyanis a véleménykülönbségek ellenére a V4-eknek meg kellene keresniük azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek.

Szlovákiában közvetlenül az állampolgárok választják meg a köztársasági elnököt, aki ennek ellenére főleg reprezentatív funkciókkal bír. Az államfőválasztás kétfordulós, az elnök megbízatása öt évre szól. Az első fordulót március 23-án, szombaton tartják. Ahhoz, hogy már az első körben legyen államfő, a győztesnek az érvényes szavazatok több mint felét kell megszereznie. Ellenkező esetben második fordulóra kerül sor, melyet április 6-án rendeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×