eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt támogatói tüntetnek az ország európai uniós integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök ellen Chisinauban 2023. február 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Dumitru Doru

Újabb területet szerezhet meg a jövő héten Vlagyimir Putyin

Ukrajnában aggódnak a Moszkva-barát moldovai szakadárok miatt. Kijev attól tart, hogy a hivatalosan Moldovához tartozó, úgynevezett Dnyeszteren túli terület lehet az újabb darab, amit Oroszország megszerez.

Veszélyes játékba kezdett Transzdnyisztria, azaz Moldova Dnyeszteren túli területe – írta a Jevropejszka Pravda című ukrán lap egy Ukrajnában nagy visszhangot kiváltott hír kapcsán.

A szovjet stílusú zászlóval és címerrel rendelkező, orosz ajkú körzet 1992, a Szovjetunió felbomlását követő rövid polgárháború óta nevezi magát önálló államnak és nem Moldova részének – bár a külvilág nem ismeri el. Ez a posztszovjet térség egyik „befagyott konfliktusa”.

2022 márciusában, nem sokkal a két éve indult ukrajnai invázió kezdete után az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egy határozatban orosz katonai megszállás alatt álló területté nyilvánította.

Az ukrán média szerint az Ukrajnával határos körzetben az elmúlt évek során példátlan politikai eseményre készülnek. Február 28-án a „fővárosban”, Tiraszpolban megrendezik „az összes képviseleti szint” kongresszusát, azaz a parlamenti, a körzeti, városi és települési képviselők ülését. A hivatalos ok: a terület gazdasági gondjainak és Moldova állítólagos „blokádjának” a megvitatása. Ugyanakkor az eseményt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz elnökválasztás előtti utolsó parlamenti beszédéhez időzítették.

A Jevropejszka Pravda szerint a transzdnyisztriai küldöttek egy olyan üzenetre készülnek, amelyben „felvételüket kérik” az Orosz Föderációba. A lap megemlíti, hogy 2006-ban, egy hasonló kongresszus a külvilág által el nem ismert népszavazáshoz vezetett a területen. Ezen a szavazók „97 százaléka az Oroszországhoz való jövőbeli csatlakozásra”, illetve ameddig ez nem lehetséges, „a függetlenség megőrzésére” szavazott.

Később „második állami zászlóvá” minősítették az orosz zászlót. Tavaly tovább mérgesedett a helyzet a nyugatorientált vezetésű Moldovával, amelynek a terület a nemzetközi jog szerint a része. A moldovai hatóságok megszüntették a transzdnyisztriai cégek „vámmentességét”. A szakadár parlament szerint ez „gazdasági katasztrófához” vezet. A kisszámú transzdnyisztriai ellenzéki képviselők egyike, Gennagyij Csorba az, aki szerint a kongresszus megfogalmazza az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló kérést.

Azt a Jevropejszka Pravda is elismeri, hogy ez nem sokat változtathat a helyzeten: a területnek nincs tengerpartja, nem határos Oroszországgal és Moszkva nem tud újabb erőket átdobni oda. A lap később pedig azt írta, hogy az ukrán katonai hírszerzés, a GRU közölte: információi szerint a képviselők nem tervezik, hogy Vlagyimir Putyinhoz fordulnak a terület Oroszországhoz való csatolása érdekében. „Ezt egyelőre nem lehet megerősíteni” – mondta Andrij Juszov, a GRU képviselője. Szerinte „moldovai belpolitikai ügyről van szó”, és a szakadár terület így próbál nyomást kifejteni Moldovára a gazdasági érdekei védelmében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×