eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Fegyveres rendőr biztosítja a helyszínt a prágai Károly Egyetemnél elkövetett lövöldözést követően 2023. december 21-én. A cseh rendőrség szerint a fegyveres támadásnak halálos áldozatai is vannak, az elkövetőt ártalmatalnították, de részleteket nem közöltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Különleges biztonsági intézkedések az egyetemeken a prágai lövöldözés után

Csehországban és Szlovákiában is intézkedéseket foganatosítanak az iskolákban a decemberi tragikus prágai lövöldözés miatt. Biztonsági képzést kapnak a csehországi egyetemek alkalmazottai és hallgatói, Szlovákiában pedig felmérik az oktatási intézmények felkészültségét.

A minisztériumok és biztonsági szervek képviselőiből álló szakmai csoport több lépést is meghatározott a csehországi felsőoktatási intézmények számára. Egyes csehországi egyetemeken már a közeljövőben elkezdődhet a kiválasztott alkalmazottak kiképzése, akik ezután a hallgatóknak és munkatársaiknak is átadják a megszerzett tudást. Az intézkedésre azért van szükség, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly december 21-én történt tragédia, amikor a prágai Károly Egyetem Bölcsészkarán egy ámokfutó 14 embert megölt, majd magával is végzett.

Tereza Fojtová, a cseh oktatási minisztérium szóvivője rámutatott, fontos, hogy folyamatosak legyen a képzések. Az intézményeknek a rendőrséggel és a belügyminisztériummal együttműködve át kellene értékelni és aktualizálni a biztonsági előírásokat, hogy azok megfeleljenek a jelenlegi követelményeknek. A szóvivő megjegyezte, hogy a főiskolák és egyetemek önállóan döntenek a biztonsági előírásokról, viszont egy egységes biztonsági norma létrehozását szorgalmazza, amelyhez igazodhatnak az intézmények.

A szlovákiai egyetemeken is fokozzák a biztonságot. A szlovák oktatási minisztérium pályázati felhívással is támogatná az intézmények felkészültségét.

A nagyméretű sporttáskák egyetemekről való kitiltása és egységes jelzőrendszer bevezetése mellett a lelki egyensúly támogatására is nagy figyelmet fordítanak.

„Az épületek kezelői foganatosíthatnak biztonsági intézkedéseket, mint például a képzések bevezetése az előadóknak és a hallgatóknak” – mondta Robert Žembera, az oktatási minisztérium államtitkára.

A szlovák belügyminisztérium az egyetemek helyzetét is felméri. Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter elmondta, az elemzés célja, hogy rámutasson az iskolai biztonság gyenge pontjaira, amely alapján konkrét javaslatokat készíthetnek az adott intézmény biztonságának növelése érdekében. Általános és középiskolákat is bevonnak az együttműködésbe, amely keretében közvetlen kapcsolatot alakítanak ki egy-egy iskola vezető pedagógusa és egy rendőr között. Az így létrejött bizalmi kapcsolat keretében a rendőrséget folyamatosan tájékoztatják az iskolai történésekről. Közel 2700 oktatási intézmény és 2500 rendőr vesz részt a programban.

A rendőrség olyan esetekkel is foglalkozik, amelyek a meg nem értettség és magányosság érzéséből fakadó agresszióra, erőszakosságra és radikalizációra utalnak gyerekek és fiatalok körében.

A belügyminisztérium megelőzéssel foglalkozó csoportja még tavaly nyilvánosságra hozta a radikalizáció visszaszorítását célzó nemzeti szintű szakmai anyagot, amelynek célja, hogy a kockázatos egyének lekapcsolásával megelőzzék az erőszakos cselekményeket.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×