eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Indianolában tartott kampányrendezvényen 2024. január 14-én. A Republikánus Párt január 15-én előválasztást tart Iowa államban. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

Ki szavaz mínusz 30-ban Donald Trumpra?

Donald Trump masszív előnnyel indult neki a választási év első nagy kihívásának, az iowai előválasztásnak. A behavazott állam lakóinak a republikánus elnökjelöltségre pályázó volt amerikai elnök azt üzente „megéri” rá szavazni

Az Egyesült Államok egyes részein akár -30 Celsius fokra is eshet a hőmérséklet, miközben a középnyugati Iowa államban az elnökválasztási folyamat első nagy állomására készültek, a republikánus előválasztásra.

Az államban a hófúvás miatt egy időre leállt a kampány – nem mintha ez nagyon érintené Trumpot. A volt elnök magabiztosan vezet a többi aspiránssal szemben, de egyetlen voksot sem akar elveszíteni.

„Ha Ön beteg, mint a kutya és azt mondja, ’kedvesem, ha szavazol és aztán elhunysz, az is megéri” – fogalmazott sajátosan és viccesen azt mondta a polgároknak, hogy talán a voksolás idején találkoznak jövőbeli házastársukkal.

„Keljenek fel az ágyból”

– mondta.

Az extrém hidegben komoly veszélyt jelenthet a végtagokra a fagy. Emiatt az amerikai futball liga, az NFL a távolabb fekvő New York-ban elhalasztotta a Pittsburg Steelers és a Buffalo Bills playoff mérkőzését – írta a Sky News.

Trump azzal is biztatta az iowai szavazókat, hogy elnökként meg tudja majd büntetni „a hazugokat, csalókat és huligánokat... és más, elég kedves embereket”.

Des Moines, 2024. január 14.
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök (j) önkéntesekkel beszél az Iowa állambeli Hotel Fort Des Moinesben 2024. január 14-én. A Republikánus Párt január 15-én előválasztást tart Iowa államban. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes.
MTI/AP/Andrew Harnik
Des Moines, 2024. január 14. A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök (j) önkéntesekkel beszél az Iowa állambeli Hotel Fort Des Moinesben 2024. január 14-én. A Republikánus Párt január 15-én előválasztást tart Iowa államban. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes. MTI/AP/Andrew Harnik

Fő ellenfelei a republikánus jelöltségért, Ron DeSantis és Nikki Haley szintén arra sürgették az embereket, hogy az idővel dacolva menjenek el szavazni.

Trump a tőle szinte már megszokott módon néhány keresetlen szóval illette egyik pere (egy becsületsértési ügy) eljáró bíráját, mert nem volt hajlandó áttenni a tárgyalást egy másik napra, hogy elmehessen anyósa temetésére.

Emellett egy döntés értelmében 400 ezer dollár jogi költséget kell kifizetnie a New York Times című lapnak egy vesztes perben, amelyet újságírók és unokahúga, Mary Trump ellen indított.

Közvéleménykutatások

A CBS News/YouGov felmérése szerint a regisztrált republikánus szavazók többsége – 72% - egyetért azzal a megjegyzésével, hogy az illegális bevándorlók „megmérgezik Amerika vérét”. Közben az ABC News/Ipsos felmérése szerint az ország megosztott abban, hogy helyes volt-e Colorado és Maine szövetségi államok döntése arról, hogy ott megtiltsák Trumpnak a választásokon való indulást.

49 százalék helyeselte a lépést, 46 százalék ellenezte azt. Ennek a közvéleménykutatásnak a válaszadói 56%-os arányban mondták azt: jó lenne, ha Trumpot néhány vagy az összes államban diszkvalifikálnák. 30 százalék szerint erről a Legfelsőbb Bíróságnak kellene döntenie.

Egy további közvéleménykutatás, a Des Moines Register és az NBC News részéről úgy találta, hogy az iowai voksolók közel fele támogatja Trumpot, Haley 20, DeSantis pedig 16 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×