eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Russia vs Ukraine flag on cracked wall, concept of war between russia and ukraine, silhouette of soldiers on russia vs ukraine flag
Nyitókép: IherPhoto/Getty Images

Kijevi elemző: Ukrajnában zűrzavar van, és ezt a katonai vezetés is felismerte

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem akar eleget tenni a hadsereg kérésének, és félmillió embert mozgósítani a háborúra. Ez derült ki az általa tartott keddi évértékelőn, ahol ellenségéhez, Putyin orosz elnökhöz hasonlóan a beérkezett kérdésekre válaszolt.

Miközben harctéri hírek szerint az orosz erők előrenyomultak a keleti fronton, jelentések szerint fokozódnak az ellentétek az ukrán katonai vezetés és az elnöki adminisztráció között. Ennek egyik jele, hogy egy ritkaságszámba menő kérdés-felelet rendezvényen Volodimir Zelenszkij elnök felfedte: a hadsereg 450-500 ezer ember mozgósítását kérte tőle és arra is utalt, hogy ez nem tetszik neki.

„Ez egy komoly szám és komoly érvekre van szükségem, hogy támogatni tudjam ezt az irányvonalat. Konkrét információra van szükségem, hogy utána mi történik az egymilliós ukrán hadsereggel” – mondta.

Kommentátorok rendszeresen emlegetik, hogy nincs teljes egyetértés Zelenszkij és népszerű vezérkari főnöke, Valerij Zaluzsnij közt.

A tábornoknak például nem tetszett, hogy Zelenszkij leváltotta több regionális toborzóiroda vezetőjét. A két tűz közé került elnöknek azonban nyugati támogatói felé kellett demonstrálnia, hogy fellép a korrupció ellen. Sok toborzót ugyanis azzal gyanúsítottak, hogy kenőpénzért mentességet adtak a frontszolgálat alól. Közben azzal is vádolták a sorozókat, hogy az oroszokéhoz hasonló, durva módszerekkel gyűjtik be – akár az utcáról is – a hadköteles korú férfiakat.

A vezérkari főnök azzal is feldühítette Zelenszkijt, hogy novemberben azt nyilatkozta: patthelyzet alakult ki az oroszokkal folytatott háborúban. Ezt az elnök gyorsan elutasította. Zaluzsnij és Rusztem Umerov védelmi miniszter novemberben utasítást kapott: álljanak elő friss mozgósítási tervekkel, miután világossá vált, hogy elakadt a nagy ukrán ellentámadás.

Zelenszkij elismerte, hogy az újabb mozgósítási hullám kérdése „nagyon érzékeny téma”.

Azt állította, hogy a mostani elképzeléssel szembeni kezdeti ellenkezése „nem a létszámról szólt”, vagy nem a hadseregparancsnokával való személyes konfliktus az oka – idézte szavait a brit Telegraph című lap. A gond a becsült 500 milliárd hrivnyás költség, ami körülbelül 4730 milliárd forint.

„Egy ukrán katona finanszírozásához hat ukrán adófizetőre van szükség... ezt mondják a számok. Ez nem személyes dolog, azokat a felségemmel beszélem meg” – mondta. Ahogy fogalmazott „munkakapcsolata van” Zaluzsnijjel. „Nem személyes dolog ez, hanem több, mint 40 millió ember előtti felelősség”. Jurij Nyikonov ukrán tényfeltáró szerint viszont az ellentét hátráltatja Ukrajna felkészülését a jövőbeli harcokra. „Ukrajnában zűrzavar van és ezt a katonai vezetés is felismerte” – mondta.

Sokan potenciális elnökjelöltnek és így vetélytársnak tartják Zaluzsnijt.

Zelenszkij bizalmi indexe 84 százalékról 62 százalékra esett a Kijevi Szociológiai Intézet kedden kiadott felmérése szerint. Ugyanakkor Zaluzsnij bizalmi indexe 88 százalék. Az elnök bírálói szerint ő csak „látszat-mozgósítást” akar, támogatói szerint viszont meg akarja óvni honfitársait a vérontástól. A Telegraph ugyanakkor idéz egy ellenvéleményt, a 2014-ben, a nacionalistább Nyugat-Ukrajnában mozgósító Viktor Kevljuk ezredestől: „Nincs más választásunk, mint vérszomjasnak lenni”.

Bármely mozgósítási tervet az ukrán parlamentnek is el kell fogadnia. Közben Kijev nehéz helyzetben találja magát, mert elakadt az Egyesült Államokból és az Európai Unióból várt pénzügyi segély.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×